Ponta: Vilă de milioane de euro, pregătită pentru Traian Băsescu VIDEO

Premierul Victor Ponta i-a invitat, miercuri, pe jurnalişti să facă turul unei vile din nordul Capitalei, Vila Dante, despre care spune că a fost pregătită pentru Traian Băsescu, pentru ca acesta să se mute acolo după terminarea mandatului. Oficialul le-a spus jurnaliştilor că vila a fost modernizată cu un milion de euro. În replică, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, a declarat că informaţiile "vehiculate şi girate personal" de prim-ministrul Victor Ponta cu privire la renovarea Vilei Dante "reprezintă o diversiune" şi că Traian Băsescu nu a solicitat niciodată efectuarea de renovări la Vila Dante.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 13:22
Ponta: Vilă de milioane de euro, pregătită pentru Traian Băsescu VIDEO

Vila Dante este aşezată chiar lângă Vila Lac 3, actuala reşedinţă a preşedintelui Traian Băsescu. Luxoasa vilă are o suprafaţă construită de 1.387 metri pătraţi şi un teren aferent de peste 5.100 de metri pătraţi. Locuința impresionează prin numărul de camere, holurile generoase, bucătăriile uriaşe, dar și prin domeniul din spatele ei. Peste 100.000 de euro s-au cheltuit numai pentru mobilier.

„Imobilul este viitoarea locuinţă a lui Traian Băsescu, dacă acesta îşi termină mandatul. Dacă este demis, nu va mai beneficia de ea. Vila a fost renovată începând din anul 2010, la solicitarea lui Traian Băsescu”, a declarat Victor Ponta.

Premierul susţine că renovarea şi modernizarea vilei au costat circa 1.000.000 de euro. „Nu ştiu câţi români care lucrează la stat şi-au făcut o casă nouă cu banii câştigaţi din salariu. Sper ca Traian Băsescu să-şi ceară scuze public celor care au suferit în această perioadă”, a spus Victor Ponta.

Acesta intenţioneată să ceară un control la RAAPPS care să decidă în ce măsură au fost justificate aceste investiţii într-o perioadă de criză.

„Aici sunt reparaţii şi renovări care i-ar face invidioşi şi pe cei mai bogaţi oameni din Europa”, a spus Ponta.

El a arătat că, deşi vila aparţine Guvernului, accesul a fost posibil doar după suspendarea preşedintelui Băsescu, când interimarul Crin Antonescu a dat dispoziţii SPP să permită accesul primului-ministru. „Eu, ca prim-ministru, nu voi semna ca această casă să treacă la Băsescu. Voi solicita un control şi, dacă se dovedeşte faptul, atunci Băsescu să dea banii înapoi”, a mai spus Ponta.

 

Bogdan Oprea: Informaţiile vehiculate de Ponta privind Vila Dante, o diversiune

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, declară că informaţiile „vehiculate şi girate personal” de prim-ministrul Victor Ponta cu privire la renovarea Vilei Dante „reprezintă o diversiune” şi că Traian Băsescu nu a solicitat niciodată efectuarea de renovări la Vila Dante.

„Domnul Traian Băsescu, în calitate de preşedinte al României, a locuit şi locuieşte în prezent la vila Lac 3”, se precizează într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu.

„Informaţiile vehiculate şi girate personal de prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, reprezintă o diversiune, iar domnul Traian Băsescu îi solicită acestuia să prezinte public probele care dovedesc că a solicitat lucrări de renovare sau amenajare a vilei Dante”, a adăugat Oprea.

 

VILA DANTE

Vila Dante a fost subiect de scandal încă de acum un an, când presa a scris că vila se amenajau pentru preşedintele Traian Băsescu. Muncitorii de pe şantier vorbeau de lucrări de amploare. Atunci, Administraţia Prezidenţială a negat că Băsescu ar intenţiona să locuiască în Vila Dante.. Muncitorii care lucrau acolo în mai 2011 spuneau că în Vila Dante totul era schimbat. S-ar fi făcut lucrări de consolidare şi s-ar fi schimbat acoperişul. Chiar şi piscina ar fi fost modificată, iar mobilierul înlocuit.

Iniţial reprezentanţii RAAPPS au refuzat să comenteze. Ulterior au trimis un comunicat.
„Urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, personalul de întreţinere a semnalat la imobil apariţia de infiltraţii care au generat deteriorări majore ale instalaţiilor de climatizare şi electrice care provoacă scurtcircuite instantanee, prezentând pericol de accidente letale, iar instalaţia de încălzire prezintă pericol iminent în exploatare. Acest fapt a impus necesitatea expertizarii imobilului pntru a se determina gradul de avariere. În prezent, se execută lucrări de expertizare a imobilului.”, se precizează RAAPPS.

Muncitorii spuneau însă că la Vila Dante se făceau lucrări de amenajare în toată regula şi nu doar o simplă expertiză.

În răspunsul oferit RAAPPS mai spune că lucrările au costat 25.500 de lei fără TVA şi au fost realizate cu SC Carpaţi Poiect, societate care a proiectat imobilul. Cât priveşte valoarea lucrărilor viitoare suma urma să fie stabilită după finalizarea expertizei.

Pe de altă parte Cotroceniul susţinea, la acea vreme, că era vorba doar de zvonuri.

„Preşedintele României nu a făcut niciun demers pentru a schimba actuala reşedinţă oficială de care beneficiază pe durata mandatului de şef al statului. Preşedintele nu intenţionează să locuiască în Casa Dante, în timpul mandatului sau după expirarea acestuia”, susţinea Cotroceniul.

Potrivit presei, la Vila Dante reamenajări s-au făcut şi în 2003 ca să servească aparatului de lucru necesar unui şef de stat. Lucrările au făcut din Vila Dante un spaţiu impropriu de locuit pentru o familie, având mai multe săli de şedinţă şi birouri. De altfel a fost folosită deseori pentru întâlniri de partid. Vila a rămas în această formă până în toamna anului 2010 când muncitorii întâlniţi pe şantier spuneau că ar fi început noile lucrări de amenajare.