Ponta vrea la Bruxelles: Premierul îi cere MANDAT lui Băsescu să meargă la viitorul summit UE

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu să îi acorde mandatul, conform deciziei Curţii Constituţionale, de a reprezenta România la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pentru 2014-2020, având în vedere că acest subiect este "de competenţa Guvernului".

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 12:57
Ponta vrea la Bruxelles: Premierul îi cere MANDAT lui Băsescu să meargă la viitorul summit UE

Victor Ponta a arătat că intenţionează să discute, în perioada următoare, cu preşedintele Traian Băsescu în legătură cu persoana care va reprezenta România la discuţiile de la proximul Consiliu European.

Ponta a spus că discuţia cu preşedintele este necesară câtă vreme Consiliul European va aborda teme economice, precum bugetul Uniunii Europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, fondurile structurale şi cele alocate prin Politica Agricolă Comună.

Premierul a arătat că, împreună cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, s-a implicat personal în negocierea sumelor care au fost alocate României până în 2020.

Dacă preşedintele, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale şi fiind un summit exclusiv pe teme bugetare, care sunt de competenţa Guvernelor, îmi va da mandat să reprezint România, o voi face„, a declarat Victor Ponta, după o întâlnire cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti.

El a amintit că, la 13 noiembrie, va fi organizată la Bruxelles o nouă reuniune a prim-miniştrilor, la care va participa şi el.

Curtea Constituţională a decis, pe 27 iunie, că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte. Astfel că preşedintele Traian Băsescu participă la reuniunile Consiliului European. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că există un conflict juridic între preşedinte şi premier.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”, se arată în comunicatul dat publicităţii de către Curtea Constituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului. Motivaţia decizie urmează să fie publicată în perioada următoare.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că nu doreşte să comenteze decizia Curţii Constituţionale, informează România TV.

Curtea Constituţională (CCR) a discutat sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European. La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind conflictul cu Guvernul referitor la nivelul reprezentării la Consiliul European.

Premierul Victor Ponta a declarat că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de şedinţa CSAT, nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului să meargă el la Bruxelles. Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.

„Nu putem transforma şi nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei”, a spus Ponta, la ieşirea de la întâlnirea cu judecătorii Curţii. El a precizat că s-a prezentat în faţa Curţii pentru că, în opinia sa, este nevoie ca instituţiile să funcţioneze pe bază de respect şi a apreciat că blocajele, războaiele şi conflictele sunt împotriva intereselor publice şi a celor naţionale.

„În mod concret, am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României şi există o practică europeană – în Consiliul European participând prim-miniştrii din 25 de ţări, pentru că pe agenda Consiliului care va începe mâine sunt puncte foarte clare care ţin de competenţa Guvernului”, a spus Ponta.

El a arătat că doreşte ca Guvernul să fie lăsat să-şi îndeplinească atribuţiile, iar membrii Executivului să nu fie tot timpul atacaţi, şicanaţi, contestaţi de către preşedintele României, care are propriile sale atribuţii şi pe care trebuie să şi le exercite cu bună credinţă.

„Tot ce ţine de mine şi de Guvern pentru a face ca instituţile să funcţioneze în interes public voi face. (…) Aici nu mai e vorba de Guvern, de preşedinte sau de Parlament, aici e vorba de faptul că mâine la Bruxelles se decid lucruri importante pentru România”, a spus Ponta.

Întrevederea dintre premierul Victor Ponta şi judecătorii Curţii Constituţionale a durat aproximativ o oră şi jumătate.

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a declarat că argumentul principal pe care îl are Administraţia Prezidenţială în ceea ce priveşte reprezentarea la Consiliul European este că nu există o schimbare a legislaţiei care să permită primului-ministru să reprezinte România pe plan extern, în detrimentul preşedintelui care are acest drept în conformitate cu Constituţia.

„Până acum, nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, aceleaşi legi pe baza cărora preşedintele României a participat până acum la Consiliul European”, a declarat Deaconu.

Acesta a arătat că legea fundamentală în conferă şefului statului dreptul de a reprezenta pe plan extern statul român. „Uniunea Europeană este o uniune de state, la Consiliul European participă rerezentanţii statelor, iar Constituţia prevede că preşedintele României reprezintă statul român”, a argumentat consilierul lui Băsescu.

Deaconu a remis Curţii Constituţionale mai multe documente în favoarea tezei pe care a susţinut-o în faţa judecătorilor CCR, inclusiv schimbul de scrisori dintre preşedinţie şi Guvern.

În plus, el a respins ideea că este vorba de un conflict între preşedinte şi Parlament deoarece forul legislativ a adoptat o declaraţie prin care prim-ministrul este autorizat să reprezinte România la Consiliul European. „Declaraţia Parlamentului este o declaraţie politică şi, ca urmare, nu produce efecte juridice nici faţă de preşedinte, nici faţă de Guvern”, a apreciat Ştefan Deaconu.

Întrebat dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, Deaconu a răspuns: „Dacă asta e decizia, trebuie respectată”.