Ponta: Suntem într-un vid cu legea electorală. E un lucru rău ca oamenii să nu ştie cum votează

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a discutat cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, despre legea electorală, el precizând că, pe această temă, există "un vid" şi că se aşteaptă de la Curtea Constituţională o cale de urmat.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 15:50
Ponta: Suntem într-un vid cu legea electorală. E un lucru rău ca oamenii să nu ştie cum votează

Sigur că am discutat un pic despre ce facem, deoarece acum suntem într-un vid cu legea electorală şi aşteptăm toţi de la Curte să ne spună ce facem – mai facem alegeri, cum mai facem acele alegeri. Sigur că îl interesează şi pe domnul Blaga, pentru că totuşi conduce un partid„, a spus Ponta.

El a precizat că nu ştie de ce a respins Curtea Constituţională textul legsilativ privind votul uninominal.

Întrebat dacă Blaga s-a arătat deschis spre colaborare, Ponta a răspuns: „Întotdeauna a fost un om care, dincolo că suntem adversari politici, înţelege că şi între adversarii politici poate să existe respect şi pot să existe lucruri care sunt în interesul public şi în interesul naţional, nu neapărat într-un interes de partid”.

Ponta a spus că nu a stabilit nimic cu Vasile Blaga şi că l-a informat pe acesta în calitate de preşedinte al principalului partid de opoziţie – PDL – asupra a ceea ce doreşte să prezinte marţi în Parlament, respectiv informarea referitoare la deciziile din cadrul Consiliul European.

„Eu sunt un altfel de premier şi m-am plâns cât eram în opoziţie că Guvernul sfida Parlamentul, că nu respecta nicio regulă de dialog. Eu vreau să am dialog, am vrut să am şi cu preşedintele şi o să încerc şi în continuare să am cu preşedintele Băsescu. Vreau să am dialog cu grupurile parlamentare care mă susţin, dar şi cu cele care sunt în opoziţie. Trebuie să revenim la o normalitate. Războiul acesta cu care distrugem toată ţara este împotriva României”, a spus Ponta.

El a precizat că îi va transmite lui Vasile Blaga informarea scrisă despre Consiliul European când va ajunge la Guvern.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat, la rândul său, că nimeni nu poate vorbi, nici măcar prim-ministrul, despre o decizie politică a Curţii în cazul Legii electorale, în situaţia în care votul judecătorilor a fost unanim.

„Şi în ce priveşte Legea alegerilor, nimeni, nici măcar Victor Ponta, nu poate vorbi aici de o decizie politică din moment ce a fost luată cu 9 la 0. asta a fost declaraţia Curţii, toţi judecătorii au fost de acord că legea fost neconstituţională în integralitate”, a spus Blaga.

El a precizat că, în discuţia cu Ponta, a reiterat cererea PDL de a nu mai ataca instituţile statului şi de a nu încerca acapararea acestora bucată cu bucată. „Am explicat că nu poţi să ataci Curtea atunci când deciziile nu-ţi convin pentru că noi nu am atacat Curtea atunci când a dat decizii favorabile USL, şi vă aduc aminte de reducerea pensiilor sau de comasarea alegerilor”, a spus Ponta.

El a precizat că i-a transmis lui Ponta că PDL nu a făcut niciun demers pentru a ataca o decizie de guvernare şi că aşteaptă măsuri economice reale din partea Guvernului pentru că economia este în derivă.

Blaga a mai spus, răspunzând unei întrebări, că Ponta nu a ridicat problema suspendării şefului statului în cadrul discuţiei.

Anterior, premierul Victor Ponta declarase că USL aşteaptă decizia motivată a Curţii Constituţionale privind legea votului uninominal pentru a vedea ce este de îndreptat la acest act normativ.

Avem acum sesiune extraordinară. Aşteptăm motivarea Curţii. Cred că e un lucru foarte rău ca oamenii – vorbesc de români – să nu ştie cum votează. Şi-au votat primarii, şi-au votat preşedinţii de Consilii Judeţene prin vot uninominal, vor să-şi voteze şi parlamentarii prin vot uninominal. Aşteptăm decizia motivată a Curţii ca să putem să vedem ce avem de îndreptat”, a spus Ponta.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea uninominalului pur este neconstituţională.

PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională sesizarea privind legea votului uninominalului iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu şi care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.