Ponta NU susţine iniţiativa lui Cernea privind tăierea finanţării Bisericii de la bugetul de stat

Propunerea deputatului Remus Cernea potrivit căreia Biserica să nu mai primească bani de la stat nu este susţinută de Uniunea Social Liberală, a declarat luni premierul Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii.

08 apr. 2013, 14:30
Ponta NU susţine iniţiativa lui Cernea privind tăierea finanţării Bisericii de la bugetul de stat

Victor Ponta a precizat că proiectul deputatului social-democrat Remus Cernea de tăiere a finanţării bisericilor nu a fost discutat în USL şi nici nu are susţinerea USL, fiind o iniţiativă personală a acestuia.

„Nu a fost discutată în USL. E propunerea domniei sale şi nu are susţinerea USL„, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Deputatul PSD Remus Cernea vrea ca Biserica să nu mai fie finanțată de la stat şi propune în acest sens o iniţiativă legislativă. Demersul lui Cernea nu este însă agreat de mulţi dintre colegii săi din Parlament, iar reprezentanţii BOR spun că propunerea nu poate fi aplicată în Româmia, fiind vorba de o iniţiativă „răzleaţă”.

„Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine. Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici”, a declarat Remus Cernea, la România TV.