Răspunsul lui Ponta la scrisoarea lui Băsescu: E ca la poker, preşedintele vrea să pluseze, probabil

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat, la România TV, că preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al DNA să fie finalizată până pe 3 martie astfel încât întârzirea numirilor să nu impieteze asupra şanselor de accedere a României la spaţiul Schengen. Şeful Guvernului a arătat însă că nu este posibil ca numirile să fie făcute atât de repede.

24 feb. 2013, 18:51
Răspunsul lui Ponta la scrisoarea lui Băsescu: E ca la poker, preşedintele vrea să pluseze, probabil

Victor Ponta a spus că nu poate fi de acord cu condiţionarea intrării în Schengen de MCV.

Dacă îl legăm (raportul MCV, n.r.), nu vom intra niciodată în Schengen„, a spus Ponta, invocând că unele state europene s-ar putea folosi de MCV pentru a bloca accesul României şi Bulgariei din cauza unor considerente de politică internă, precum apropierea alegerilor.

„Este un ping-pong intern. Franţa este dispusă să ne ajute, iar Germania trebuie convinsă de mine şi de preşedinte că merităm să intrăm în Schengen”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Şeful Guvernului i-a reproşat din nou preşedintelui că nu a vrut să semneze scrisoarea comună privind aderarea la Schengen. „Am încercat să găsim o soluţie să avem o decizie chiar şi parţială, legată de aeroporturi. Era important să arătăm că este un subiect comun, dar preşedintele nu a vrut să semneze scrisoarea cu mine. E ca la poker, vrea să pluseze probabil. Nu sunt de acord să asumăm noi faptul că pentru Schengen trebuie să facem unele lucruri pentru MCV. În al doilea rând, nu ştiu dacă-i vom face să se răzgândească pe liderii europeni că îi avem procurori pe Popescu şi Ionescu”, a precizat Ponta.

Acum preşedintele ne spune că, până pe 3 martie, să numim şefii procurorilor. Amintesc că cei doi candidaţi propuşi de ministrul Justiţiei au fost respinşi de către preşedintele Băsescu. Cred că este o scrisoare de uz intern a preşedintelui”, a apreciat Ponta.

Victor Ponta crede că scrisoarea preşedintelui este legată de căutarea unui vinovat pentru o eventuală amânare a intrării în Schengen, Băsescu ştiind că nu este posibilă numirea procurorilor până pe 3 martie.

Noua procedură de selecţie a procurorilor trebuie să primească punctul de vedere al Comisiei Europene, apoi este un termen de depunere al candidaturilor, sunt procedurile de selecţie de la Ministerul Justiţiei şi avizul CSM. Credeţi la modul serios că asta se poate întâmpla până pe 3 martie?„, a mai spus Victor Ponta la România TV.