Ponta merge în Polonia la Campionatul European şi la Muzeul de la Auschwitz

Premierul Victor Ponta se va afla în Polonia la finele acestei săptămâni, în vizită privată la invitaţia omologului său polonez Donald Tusk, unde va asista la partida de fotbal dintre Cehia şi Polonia, din cadrul Campionatului European, şi va vizita şi Muzeul fostului lagăr nazist Auschwitz-Birkenau.

RomaniaTV.net
15 iun. 2012, 11:58
Ponta merge în Polonia la Campionatul European şi la Muzeul de la Auschwitz

„Deplasarea premierului are loc în contextul întâlnirii la nivel înalt organizată la începutul lunii iunie în România, care i-a avut ca organizatori pe Victor Ponta şi Donald Tusk, primul-ministru al Poloniei. Ca urmare a succesului evenimentului organizat la Bucureşti şi în semn de mulţumire pentru concluziile trasate în Capitala României, Donald Tusk l-a invitat pe Victor Ponta să participe la oricare din meciurile de la Campionatul European programate în ţara sa. Premierul Poloniei s-a declarat atunci extrem de mulţumit de întâlnirea cu Victor Ponta, subliniind că s-au înţeles «de la prima privire», dar şi că primul-ministru al României se bucură, prin prezenţele confirmate de la Bucureşti, de încredere la nivel european”, au declarat surse oficiale.

Astfel, premierul Victor Ponta va fi invitatul lui Donald Tusk la meciul Cehia-Polonia, programat să aibă loc sâmbătă, începând cu ora 21.45, ora României. La eveniment vor participa si preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, şi preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Sursele citate au mai arătat că, în deplasarea sa, premierul Victor Ponta va vizita Muzeul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei.

„Primul-ministru va aduce un omagiu victimelor Holocaustului şi va reitera faptul că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru participarea autorităţilor române la Holocaust, precum şi regretele pentru pierderea imensă de vieţi ca urmare a tragediei de la Auschwitz şi a tuturor celorlalte lagăre de exterminare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, au arătat sursele.

Premierul Victor Ponta i-a spus, pe 1 iunie, în cadrul unei întâlniri dintre prim-miniştrii statelor UE din estul Europei,  omologului său polonez, Donald Tusk, că este „modelul” său, referindu-se atât la absorbţia fondurilor UE, dar şi la modul în care acesta a tranşat anterior problema reprezentării ţării sale la Consiliul European, în urma unei dispute cu preşedintele polonez.

„Sunteţi modelul meu”, i-a spus Ponta premierului polonez, pe care l-a întâmpinat la sosirea la reuniunea de la Bucureşti a prim-miniştrilor statele UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii”.

Donald Tusk l-a asigurat pe premierul român de sprijinul său, spunându-i că va fi „cooperant”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, spunea în martie, că fostul premier laburist britanic Tony Blair reprezintă un model extraordinar pentru el.