Ponta îl atenţionează pe Fenechiu: La privatizarea CFR Marfă să nu existe „circul” de la Oltchim

Premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Relu Fenechiu că este "într-o perioadă cu probleme" şi i-a cerut să aibă grijă în mod direct ca privatizarea CFR Marfă să fie derulată în interesul statului, apreciind că procedurile stabilite scutesc de "circul" înregistrat anul trecut la licitaţia Oltchim.

RomaniaTV.net
06 feb. 2013, 11:43
Ponta îl atenţionează pe Fenechiu: La privatizarea CFR Marfă să nu existe „circul” de la Oltchim

„Dincolo de discuţiile pe buget, domnul ministru Fenechiu, sunteţi într-o perioadă cu multe probleme. Am aprobat, ieri (marţi-n.r.), în CSAT, astăzi aprobăm în şedinţa de Guvern strategia de privatizare la CFR Marfă şi o să vă rog să aveţi grijă în mod direct ca procedurile să se desfăşoare bine, să fie în interesul statului român, al celor care lucrează acolo. Condiţiile pe care le-aţi pus şi pe care le-am anunţat şi public – licitaţie cu investitor strategic, zece milioane de euro garanţia – ne scutesc de circ şi de alte evenimente ca cele de anul trecut de la Oltchim, dar asta nu înseamnă că avem garantat succesul„, a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat, marţi, proiectul hotărârii de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care societatea le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

Citeşte şi Ponta: Am vorbit cu Băsescu. La CFR Marfă şi Poşta Română nu ne mai permitem NEBUNIA de la Oltchim

Ministrul Finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi, că în cadrul CSAT a fost aprobată privatizarea CFR Marfă, iar miercuri în Guvern va fi adoptată strategia de privatizare a companiei.

Conform strategiei, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat. Pe de altă parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro.

Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.

În cazul în care Ministerul Transporturilor nu va putea încheia contractul de privatizare cu investitorul adjudecatar al procedurii de licitaţie, instituţia va putea decide reluarea procesului de privatizare prin aplicarea oricărei metode de transfer a dreptului de proprietate asupra acţiunilor, cu adaptarea corespunzătoare a strategiei, sau prin invitarea la negocieri în ordinea clasamentului de la licitaţie a următorilor investitori calificaţi.