Ponta: Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României

Președintele PSD Victor Ponta cere Guvernului să explice public de ce a semnat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) în numele României, fără să inițieze în prealabil o consultare publica cu societatea.

RomaniaTV.net
28 ian. 2012, 10:42
Ponta: Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României

”Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României, fără niciun fel de dezbatere publică! Când vom ajunge la guvernare, mă oblig să suspend aplicarea ACTA, până ce nu va avea loc o dezbatere publică. Socialiștii și liberalii, în Parlamentul European, au cerut mai multă transparență. Singurii care s-au opus acestei rezoluții au fost eurodeputații PDL.”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Liderul PSD subliniază că USL se opune ACTA în forma sa actuală. ”Votul va fi în vară, și vă asigur că nu vom susține ACTA în forma actuală, fără dezbateri și fără acord cu societatea civilă. Cei din PDL ar trebui să explice de urgență de ce susțin astfel de reglementări fără niciun fel de dialog cu nimeni”, mai scrie Victor Ponta.

ACTA este un tratat internațional prin care se dorește reglementarea Internetului. Însă lipsa de transparență din jurul acestui proces, precum și unele prevederi, au  stârnit deja reacții critice vehemente în rândul societății civile și al mediului on-line, pe motiv că aplicarea acestui acord îngrădește libertatea de exprimare. State precum Germania sau Olanda s-au opus semnării tratatului, România însă și-a exprimat zilele trecut acordul.