Ponta: Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei VIDEO

Premierul Victor Ponta crede că Germania îşi va reanaliza poziţia legată de intrarea României în spaţiul Schengen. El a declarat, însă, că e nevoie de o atitudine nouă, "pragmatică şi demnă", pentru că din 2005 nu s-a mai obţinut nimic în spaţiul european. 

04 mart. 2013, 11:34
Ponta: Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei VIDEO

„Sunt două probleme importante pe care le-a spus bine ministrul de interne german. Problema românilor şi bulgarilor care vor aduce mai multă concurenţă pe piaţa muncii şi, evident, problema şomajului. Noi trebuie să demonstrăm că nu mai merg toţi românii să ia locurile de muncă ale occidentalilor”, a declarat luni premierul Victor Ponta.

„Mai este problema reală, absolut reală, a capacităţii comune, a României şi a celorlalte ţări europene, de a-i integra mai bine pe reprezentanţii comunităţii rome”, a mai spus prim-ministrul.

În ceea ce priveşte aderarea la Schengen, Victor Ponta a declarat: „Noi ne-am îndeplinit obligaţiile tehnice, când se va putea lua decizia politică… Eu cred că Germania îşi va reanaliza această poziţie„. 

„Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne, şi atunci e clar că în Consiliul JAI Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto. Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru că nu asta este ideea pe care o urmărim. Intenţia noastră este de a prezenta încă o dată în JAI motivele şi îndeplinirea criteriilor tehnice. Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii”, a declarat Ponta, la USL.

Premierul a precizat că obiectivele europene ale României trebuie tratate într-o strategie nouă, cu o „atitudine realistă, pragmatică şi demnă”, urmând ca în cadrul Guvernului să fie luată o decizie în ceea ce priveşte dosarul Schengen.

„Poziţia Guvernului şi a USL este o poziţie foarte clară, obiectivele fundamentale ale României de integrare europeană sunt neschimbate. Evident că ne dorim să accedem în spaţiul Schengen, să accedem în spaţiul Euro, să facem parte din Uniunea Bancară, din toate dezvoltările pe plan european. Nu se pune problema de a schimba în vreun fel aceste obiective. Se pune însă problema şi o decizie asumată de a schimba strategia, pentru că în ultimii ani, nu doar în 2012 (…) practic nu s-a mai obţinut nimic din 2005 încoace. Nici nu s-a finalizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi nu e că nu s-a finalizat până în 2012 că urma să vină Guvernul USL, nu s-a finalizat de către toate guvernele anterioare. N-am intrat în Schengen şi nu am fost respinşi în 2011, pentru că în 2012 urma să vină USL la putere, a fost un obiectiv ratat de toate puterile şi guvernările. Intrarea în euro şi criteriile de convergenţă sunt într-un trend pozitiv, dar suntem încă departe de a le îndeplini pe toate – în special criteriile de convergenţă reală, nu doar nominală”, a susţinut Ponta.

Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat că Germania se va opune prin veto aderării României la Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.

Dacă cele două ţări vor cere la Consiliul JAI un vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto, a spus acesta.