Ponta: Georgescu s-a uitat prin hârtii. Boc şi Ungureanu nu au prevăzut bani pentru salarii

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, că a constatat acum, când Florin Georgescu a început "să se uite prin hârtii", că nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru reîntregirea salariilor. "Situaţia este mult mai rea decât a fost prezentată", a spus Ponta.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 11:15
Ponta: Georgescu s-a uitat prin hârtii. Boc şi Ungureanu nu au prevăzut bani pentru salarii

Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari„, a spus Ponta.

Premierul desemnat a spus că guvernul său va încerca să obţină banii care ar fi trebuit strânşi de către guvernele precedente. „Lucrurile stau mult mai rău decât ni se spune din vorbe„, a apreciat preşedintele PSD.

El a acuzat cabinetul MRU că „nu s-a abţinut de la a aloca bani clientelei politice, în special baronilor locali ai PDL”, criteriul fiind exclusiv politic. Tot de la clientela politică speră Ponta să scoată banii de care are nevoie. „Bineînţeles că se vor găsi bani. Avem de unde tăia. Se vor supăra unii baroni pedelişti, unii preşedinţi de la UDMR”, a spus premierul desemnat.

Ministrul desemnat de Finanţe, Florin Georgescu, a evitat să comenteze spusele lui Ponta legate de situaţia bugetului precizând doar că discuţiile cu FMI, BM şi CE privind reîntregirea salariilor vor începe vineri dimineaţă. „Încă nu am intrat în discuţii. Tehnic, s-au întâlnit reprezentanţii misiunii organismelor internaţionale cu specialişti din minister”, a spus Georgescu.

La insistenţele jurnaliştilor, el a continuat: „Cirele pe care le doriţi dumneavoastră se găsesc la alte instituţii, la ministerul X, la ministerul Y, da?”.

Ulterior, Victor Ponta a declarat că reîntregirea salariilor este prevăzută în programul de guvernare, precizând că este optimist în legătură cu acest subiect şi precizând că speră într-un succes al negocierilor cu FMI în acest sens.

Ponta a mai spus că obiectivul Guvernului şi mandatul lui Florin Georgescu la negocierea cu FMI este de a avea trecută în scrisoarea de intenţie restituirea banilor încasaţi ilegal de la pensionari şi un calendar clar cu privire la restituirea către bugetari a ceea ce li s-a luat în 2010. „Sunt optimist că vom putea încheia negocierile în acest sens”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă este vorba despre o acordare în tranşe a acestor bani, Ponta a declarat că este vorba despre „un calendar foarte clar pentru anul acesta”.

Potrivit unui audit preliminar făcut de noua echipă guvernamentală şi citat de România TV, Executivul nu a găsit bani pentru întregirea salariilor bugetarilor şi pentru rambursarea către pensionari a contribuţiei la Sănătate.

În total, ar fi vorba despre 3,4 miliarde de lei, cheltuieli bugetare aferente doar acestui an, dintre care 1,4 miliarde de lei pentru pensionari şi 2 miliarde de lei pentru bugetari.

Miercuri, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, în cadrul unei declaraţii de presă la finalul celor 78 de zile de mandat, că lasă Cabinetului Ponta lucrurile pregătite pentru a fi reîntregite salariile.