Ponta: Geoană va vota moţiunea. Avem 227 de voturi confirmate. Ne lipsesc 4 voturi

Liderul PSD Victor Ponta a declarat joi seara la emisiunea "Ultima oră", de la România TV, că senatorul independent Mircea Geoană va vota pentru adoptarea moţiunii de cenzură, astfel că USL are în acest moment asigurate 227 de voturi din cele 231 necesare. Liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat că cele patru voturi care mai lipsesc sunt "probabile". "Cifra de 4 e probabilă, sunt optimist. Aş paria pe succesul moţiunii", a spus Antonescu.

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 18:23
Ponta: Geoană va vota moţiunea. Avem 227 de voturi confirmate. Ne lipsesc 4 voturi

Victor Ponta a precizat că a discutat cu Mircea Geoană şi că acesta i-a spus că va vota vineri moţiunea de cenzură.

Am avut o discuţie cu domnul senator Mircea  Geoană şi mi-a confirmat că va vota moţiunea de cenzură alături de USL. Mi-a spus că, indiferent de lucrurile dintre noi, dintre domnia sa şi PSD, este foarte hotărât şi consideră că acest Guvern trebuie demis şi va vota moţiunea„, a declarat Ponta. 

Ponta a arătat că USL numără, în acest moment, 226 de parlamentari, în urma trecerii la PSD a deputatului PDL, Andrei Valentin Sava, având astfel garantate 227 de voturi pentru moţiune, incluzându-l pe Geoană.

Avem 227 de voturi confirmate. Mai avem nevoie de patru voturi”, a spus Ponta.

Liderul PNL Crin Antonescu a adăugat că cele 227 de voturi sunt „sigure 100%”, pentru care „putem garanta”, iar cele patru care lipsesc pot fi obţinute astfel încât moţiunea să treacă. „Cele patru voturi sunt probabile. (…) Din partea unor independenţi, din partea unor membri ai grupului minorităţilor, din partea unor membri ai PDL sau UNPR, deci din partea actualei majorităţi. Sunt oameni care au anunţat deja în termeni chiar coloraţi că o vor face, precum domnul Cătălin Croitoru, oameni care nu suportă ruşinea de a fi parlamentari şi de a nu-şi exprima într-un fel sau altul votul. Cred că cifra de 4 este destul de probabilă, de plauzibilă, sunt optimist, aş paria pe succesul moţiunii, dar nu putem garanta decât cifra comunicată, a spus Antonescu.

Victor Ponta a mai arătat că, indiferentul de rezultatul de vineri, moţiunea de cenzură este „un succes deja”.

Geoană a confirmat ulterior pentru Mediafax că va vota moţiunea de cenzură depusă de USL împotriva Guvernului Ungureanu şi că a avut, în acest sens, joi o discuţie cu preşedintele PSD, Victor Ponta.

Potrivit calculelor făcute de USL, joi seara, opoziţia se baza pe votul a 234-235 de parlamentari, ceea ce ar însemna că moţiunea de cenzură va trece, iar Guvernul Ungureanu va pica. Pe lângă cei 226 de aleşi ai USL şi senatorul Mircea Geoană, alţi 9 parlamentari ar vota pentru moţiunea de cenzură: independenţii Mircia Giurgiu, Ioan Munteanu, Daniel Oajdea, Gheorghe Zoicaş, Cezar Măgureanu, democrat-liberalii Cătălin Croitoru, Dorel Borza şi Iosif Drăgulescu, precum şi Corneliu Grosu de la UNPR.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi că USL a pregătit formula guvernamentală şi programul pe care îl va aplica dacă Guvernul Ungureanu va cădea, acestea urmând să fie anunţate imediat după adoptarea moţiunii.

La treizeci de secunde după ce se va anunţa că moţiunea de cenzură a fost adoptată, împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, se va anunţa componenţa Guvernului şi programul de guvernare. Totul este pregătit, avem o moţiune constructivă”, a precizat preşedintele PSD, pentru Gândul.

Deputatul Andrei Valentin Sava a demisionat din PDL şi şi-a depus, joi, adeziunea la PSD, cu o zi înainte ca moţiunea de cenzură a USL să fie votată în plenul Parlamentului.

USL a depus, săptămâna trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”.

Moţiunea de cenzură a fost citită luni seară în plenul Parlamentului, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea şi votul.

Pentru a fi debarcat guvernul Ungureanu, USL are nevoie de 231 de voturi pentru moţiunea de cenzură.