Ponta îi răspunde lui Băsescu: Să nu mai facă declaraţii ABERANTE. Ar trebui să fie mai responsabil

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat joi, la România TV, că va face săptămâna viitoare, în calitate de ministru interimar de Justiţie, propunerile pentru şefia Parchetului General şi a DNA, însă după o consultare cu preşedintele Băsescu şi cu membrii secţiei de procurori ai CSM astfel încât noile propuneri să nu mai fie respinse. De asemenea, Ponta a reacţionat la acuzaţiile aduse de şeful statului, potrivit căruia USL exercită o presiune incredibilă pe instituţii, adică pe Justiţie şi Servicii, astfel încât este necesară o iniţiativă care să contrabalanseze această presiune.

RomaniaTV.net
28 mart. 2013, 18:20
Ponta îi răspunde lui Băsescu: Să nu mai facă declaraţii ABERANTE. Ar trebui să fie mai responsabil

Sunt gata să fac propunerile săptămânia viitoare, dar nu vreau să fac două propuneri care să fie şi ele respinse„, a anunţat Ponta.

Întrebat dacă se va consulta şi cu preşedintele, Ponta a răspuns: „Îl voi întreba”. Totodată, vor fi consultaţi şi procurorii din CSM. Pot să-i propun şi pe sfinţii Petru şi Pavel, dar dacă nu sunt discutaţi înainte cu preşedintele, le găseşte domnul Băsescu ceva la dosar şi îi respinge„, a spus şeful Guvernului.

În ce priveşte acuzele preşedintelui Băsescu referitoare la presiunile pe care le-ar exercita USL asupra unor instituţii ale statului, Victor Ponta le-a catalogat drept aberante.

Eu aş pune presiune pe Traian Băsescu să nu mai facă asemenea declaraţii aberante. Ar trebui să fie un pic mai responsabil. Dacă l-aş lua în serios, l-aş întreba ce Daniel Morar, pe doamna Stanciu de la ICCJ, pe domnul Maior de la SRI, pe domnul Meleşcanu de la SIE dacă punem noi presiune pe ei (…) Eu n-aş putea să fac o asemenea afirmaţie fără să dau un indiciu concret. Faptul că preşedintele Băsescu e neserios nu e o scuză să fiu la fel de neserios”, a replicat Victor Ponta.

Premierul a comentat şi spusele şefului statului referitoare la faptul că prestaţia Monei Pivniceru la Ministerul de Justiţie ar fi fost o catastrofă. „Mona Pivniceru a fost un foarte bun ministru al Justiţiei şi ştiţi câtă valoare au spusele lui Traian Băsescu: el zice o dată de bine, o dată de rău, apoi te reavaluează, a spus Ponta.

Acesta a contestat dreptul şefului statului de a cere Guvernului o politică mai fermă de creare de locuri de muncă, acuzându-l pe preşedinte că şomajul a crescut în perioada guvernului Boc, perioadă în care Băsescu se implica direct în activitatea Executivului.

„Domnul Băsescu se bagă în lucruri în care nu are nicio autoritate. Dumnealui combate şomajul angajând oameni care taie frunză la câini pe bani publici: Cristian Diaconescu, Sebastian Lăzăroiu şi alţii. Azi am văzut l-a mai luat şi pe Gabriel Berca şi încă unul. Nu primesc sfaturi pentru că este ultima persoană calificată să vorbească despre locuri de muncă„, a comentat primul-ministru.

Cât despre celelalte critici aduse de Băsescu, Ponta a mai spus: „Dânsul aruncă cu vorbele. Nu-l provocaţi, nu-l întrebaţi de creşterea lalelelor, de campionatul de fotbal din Venezuela că se pricepe la toate.”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că USL exercită o presiune incredibilă pe instituţii, adică pe Justiţie şi Servicii, astfel încât este necesară o iniţiativă care să contrabalanseze această presiune.

„Ştiţi, poate pentru dumneavoastră e mult mai greu; majoritatea asta uriaşă de stânga, USL, exercită o presiune formidabilă pe instituţii; uneori se vede, alteori nu se vede, dar presiunea este formidabilă (…) Fie că vorbim de justiţie, fie că vorbim de structuri de securitate naţională, fie că vorbim… o presiune formidabilă pentru punere sub control politic. Or, instituţiile nu vor rezista la nesfârşit, nu vor rezista la nesfârşit şi atunci trebuie creată o presiune inversă sau o opoziţie reală a societăţii. Unde poţi să încerci să o creezi? În cei neangajaţi politic, pentru că cei angajaţi politic au rezultatele oficializate, 70% USL şi ceva resturi de alte partide prin parlament. Or, presiunea asta nu e sănătoasă pentru stat”, a spus Băsescu.

Preşedintele a mai declarat că opoziţia, presa, societatea civilă nu pot contrabalansa această presiune a USL.