Ponta despre rezultatele la BAC: Situaţia este îngrijorătoare. Problema este la liceele tehnologice

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că este îngrijorat din cauza rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat şi că Ministerul Educaţiei trebuie să propună cât mai repede Guvernului soluţii concrete pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Oficialul a mai spus că cea mai mare atenţie trebuie îndreptată către liceele tehnologice, unde procentul de promovabilitate a fost foarte mic.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 15:50
Ponta despre rezultatele la BAC: Situaţia este îngrijorătoare. Problema este la liceele tehnologice

Prim-ministrul s-a întâlnit, marţi, la Guvern, cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru o discuţie legată de primele concluzii ale rezultatelor de la bacalaureat.

„Situaţia de la bacalaureat este mai mult decât îngrijorătoare. Procentul de promovabilitate de la Bac nu poate decât să dovedească că ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă. Trebuie să luăm măsuri, nu doar să constatăm că lucrurile merg înspre rău. Am rugat-o pe Ecaterina Andronescu să acord atenţie unei analize serioase a cauzelor acestei situaţii şi să propună Guvernului soluţii concrete”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai precizat că rezultatele foarte proaste de la Bacalaureat confirmă o problemă gravă de structură a sistemului de educaţie, problemă provocată de lipsa de finanţare a unităţilor şcolare, de lipsa de atenţie şi de neconsiderare a educaţiei ca o prioritate naţională. „Rezultatele de la Bac confirmă o politică de distrugere sistematică a învăţântului din mediul rural, prin Lega Educaţiei a lui Daniel Funeriu, o politică de distrugere a prestigiului unor licee din România şi o politică prin care s-a încercat să se dovedească că şcoala românească nu este capabilă să producă performanţe„, a adăugat Victor Ponta.

Rezultatele negative de la liceele tehnologice a fost un alt subiect dezbătut de premier. „În urma analizelor, am constatat că la liceele tehnologice promovabilitatea fost cea mai mică. Subiectele de la bacalaureat extrem de dificile au venit în contextul unor unităţi de învăţământ grav afectate de criză, unde investiţiile nu au mai ajuns la timp, iar singura politică a fost să se dovedească că nimeni nu poate să promoveze. De aceea, atenţia principală trebuie îndreptată către liceele tehnologice”, a declarat Ponta.

De asemenea, oficialul a adăugat că Guvernul va analiza mai multe soluţii, inclusiv elaborarea unor subiecte diferenţiate pentru liceele tehnologice.

El a mai precizat că sistemul de supraveghere a examenului de bacalaureat va fi menţinut, urmând să fie extins pentru a combate şi actele de violenţă din şcoli.