Ponta despre elevii duşi la audieri: Nu vrem să vedem scene ca anul trecut după referendum

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că cercetările procurorilor în cazurile de corupţie de la bacaluareat trebuie să se desfăşoare conform procedurilor legale astfel încât să nu se ajungă în situaţii similare celor de după referendumului din 2012, când "procurorii fugăreau oamenii prin sate să spună cum au votat".

05 iul. 2013, 09:02
Ponta despre elevii duşi la audieri: Nu vrem să vedem scene ca anul trecut după referendum

Întrebat cum comentează scandalul de corupţie de la bacalaureat şi cercetările care au loc, Victor Ponta a răspuns: „Dacă există corupţie, e foarte bine ca acest lucru să fie combătut, iar profesorii care luau mită pentru subiecte trebuie să răspundă pentru faptele lor.”

Pe de altă parte, Ponta a arătata anumite rezerve faţă de faptul că circa 100 de elevi au fost luaţi la audieri cu autobuzul. „Sper doar ca lucrurile acestea să se desfăşoare conform procedurilor. După ce am văzut anul trecut  procurorii domnului Băsescu şi domnului Morar fugărind oamenii prin sate, acum văd că iau elevi cu autobuzul. Începe să arate ca o societate de dinainte de 1989”, a apreciat premierul.

„N-aş vrea ca pe baza unei acţiuni legale şi normale să ajungem la scenele de pe vremea comunismului de anul trecut când procurorii domnului Morar fugăreau oamenii prin sate să spună cum au votat”, a conchis Ponta.

La Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală au ajuns mai mulţi poliţişti cu un microbuz. O sută de elevi vor fi duşi la audieri după ultima probă a examenului de bacalaureat. Absolvenţii de liceu vor fi audiaţi în legătură cu mita de la bac. Cei care apar pe listele poliţiştilor sunt legitimaţi şi selectaţi. De asemenea, la audieri vor fi aduşi şi părinţii copiilor.

Totodată, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţişti au mers la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a ridica înscrisuri şi obiecte în ancheta privind frauda la bacalaureat; nu s-au mai făcut, însă, percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.

Luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, au avut loc percheziţii şi astfel s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

În timpul percheziţiilor, în Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost găsită o persoană care nu era angajată a şcolii şi care nu avea dreptul să fie atunci în liceu. Aceasta a recunoscut că au fost xerocopiate foi cu răspunsuri ale subiectelor de examen.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Astfel, arată procurorii, Costica Vărzaru s-a ocupat de remiterea acestor bani, care erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Procurorii arată, în documentul citat, în cel fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care dăduseeră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.

Cinci clase au dat câte o sută de lei pentru a putea fi lăsaţi să copieze sau să le fie furnizate răspunsurile la întrebări. În total, de la cei 100 de copii erau strânşi 10.000 de lei, banii fiind strânşi de o mamă.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece.