Ponta: Avem nevoie de schimbare accelerată, nu e suficient că îl vom schimba pe Băsescu

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Congresul PSD, că este nevoie de o schimbare accelerată şi reală, pentru că nu este suficient că au fost schimbaţi din funcţii democrat-liberalii, iar anul viitor Traian Băsescu, fiind nevoie de o altă atitudine şi raportare faţă de ţară.

RomaniaTV.net
20 apr. 2013, 10:19
Ponta: Avem nevoie de schimbare accelerată, nu e suficient că îl vom schimba pe Băsescu

„Pentru perioada 2013-2016 avem nevoie de o schimbare reală şi de o schimbare accelerată. E foarte bine că i-am schimbat din funcţii pe Boc, pe Anastase, pe Blaga, pe Udrea, pe Morar, pe Flutur, pe Solomon şi pe toţi ceilalţi. E foarte bine că la anul îl vom schimba din funcţie pe Traian Băsescu, însă schimbarea oamenilor nu înseamnă neapărat schimbarea ţării. Sunt conştient că guvernarea este mult mai dificilă decât opoziţia, probabil că puţini ne-am aşteptat să fie aşa, dar este o realitate”, a susţinut Ponta.

El a precizat că PSD beneficiază de o „oportunitate istorică” în raport cu România, având în vedere că este ţara cea mai stabilă politic şi economic din regiune, dar şi în creştere economică şi cu resurse naturale şi umane.

„Suntem o ţară cu un potenţial pe care nu am ştiut până acum să-l folosim, să-l punem în valoare şi vreau să vă spun că întotdeauna mă doare faptul că străinii vorbesc mai bine despre România decât vorbim noi înşine. Că străinii au mai mult încredere în România decât avem noi înşine. Marea schimbare aceasta va fi, să avem şi noi încredere şi să ne mândrim cu ţara noastră şi să ne folosim potenţialul pe care până acum au ştiut să-l folosească alţii mai bine decât noi”, a declarat prim-ministrul.

Ponta a menţionat că România este o ţară cu uriaşe decalaje, fără infrastructură, cu administraţie neperformantă şi cu rezistenţă faţă de schimbare.

„Suntem o ţară cu foarte multe prejudecăţi, incapabilă uneori măcar de a-l asculta pe cel care are o idee, primul lucru: sărim cu bâta să-i dăm în cap, înainte de a asculta ce a vrut să spună. Greşeşte? Foarte bine, haideţi să dialogăm, să vorbim de subiecte de care nu ai voie să vorbeşti, pentru că te critică presa sau pentru că se supără cineva. Vreau să cred că PSD va fi cel care va genera această schimbare. Nu există subiecte de care nu ai voie să vorbeşti”, le-a spus preşedintele PSD delegaţilor la Congres.

El s-a referit şi la preşedintele Traian Băsescu: „Nu vreau, aşa cum doreşte domnia sa, să vorbim doar despre trecut şi despre cât de greu a fost trecutul. Vreau să vorbim tot timpul despre viitor. Vreau să spun, încă o dată, că acolo unde el preferă confruntarea eu cred că dialogul este soluţia, acolo unde caută duşmani eu caut parteneri şi oameni cu care putem să mergem împreună mai departe”.

Premierul a susţinut că şeful statului crede în avantajele dezbinării, în timp ce el crede în „uriaşele beneficii ale solidarităţii”.

„Dacă el crede că este câştigătorul războaielor, eu vreau să fiu constructorul păcii în România. Dacă el crede că instituţiile publice trebuie să fie doar aliate unui lider politic în bătăliile sale, eu cred că sunt servicii publice pentru populaţia acestei acestei ţări şi pentru liderii temporari”, a arătat social-democratul.

Victor Ponta a menţionat că Băsescu crede că doar adversarii săi sunt corupţi. „Eu cred că toţi corupţii sunt răi, de la ei, de la noi, de oriunde şi că România va progresa când îi vom pedepsi pe toţi cei vinovaţi, nu doar pe ai lor şi pe ai noştri nu”, a adăugat preşedintele PSD.