Ponta, la şedinţa CSM: Îmi doresc foarte mult ca astăzi să avem un ministru al Justiţiei VIDEO

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că îşi doreşte ca în cursul zilei să fie numit un ministru al Justiţiei şi că a venit să îi roage pe membrii CSM să ia act de demisia Monei Pivniceru, pentru ca aceasta să poată fi numită la conducerea Ministerului Justiţiei.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 07:14
Ponta, la şedinţa CSM: Îmi doresc foarte mult ca astăzi să avem un ministru al Justiţiei VIDEO

Victor Ponta, care asigură interimatul la Ministerul Justiţiei, a spus că CSM nu trebuie decât să ia act de demisia Monei Pivniceru. 

„E o zi foarte importantă astăzi. Îmi doresc să avem un ministru al Justiţie. O să fie prima dată când un ministru vine din rândul judecătorilor. Am venit să-i rog să ia act. Nu cred că judecătorii folosesc artificii de politicieni, să plece din sală să nu fie cvorum. Cred că în CSM nu vor fi jocuri politice. Doamna Pivniceru a fost cea mai bună alegere. Să lăsăm în pace pe judecători, să nu-i mai fotografiem atâta, să-i lăsăm să-şi facă datoria. E în interesul justiţiei să aibă un ministru. Minsitrul Justiţiei are multe de făcut„, a declarat Victor Ponta, care participă la şedinţa CSM.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele interimar, Crin Antonescu, are dreptul constituţional de a o numi, miercuri, pe Mona Pivniceru la şefia MJ.

Întrebat ce va face USL dacă Traian Băsescu nu o va numi pe Mona Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei, Ponta a precizat că nu îl interesează ce vrea Traian Băsescu.

„Mâine seară (miercuri, n.r.) preşedintele în funcţie este domnul Antonescu şi l-am consultat şi e de acord s-o numim pe doamna Pivniceru. Vă poate confirma. Decizia Curţii privind referendumul se citeşte în plenul celor două Camere, după care se publică în Monitor. De aia vă spun: nu-l ascultaţi pe domnul Blaga, că dânsul, nu ştiu, stă degeaba în Parlament că nu ştie ce spune legea. Eu înţeleg că v-a indus în eroare domnul Blaga care zicea că mâine se publică în Monitor. Nu ştie săracul, e vameş”, a spus Ponta.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuţie, miercuri, demisiile Monei Pivniceru din CSM şi din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiţiei, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

La şedinţele plenului CSM, condiţia de cvorum este de 15 membri prezenţi dintre cei 19 ai Consiliului.

Mona Pivniceru, reprezentantul judecătorilor ICCJ în CSM, a fost anunţată drept propunere pentru Ministerul Justiţiei în 6 august, ea urmând să îi ia locul lui Titus Corlăţean, mutat la Externe. În aceeaşi zi, Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea privind detaşarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei, pe o perioadă de şase luni, în vederea numirii în funcţia de ministru.

În urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 august, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Pivniceru şi-a dat demisia din Consiliu, pentru a se putea întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de unde să fie detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

După demisie, Ponta a transmis preşedinţilor ICCJ şi CSM o scrisoare în care le-a cerut sprijinul pentru ca Pivniceru să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru, durata detaşării fiind apreciată la un an.

În 16 august, România TV a prezentat în exclusivitate fotografii în care judecătoarea apărea intrând în maşina fiului cel mare al lui Adrian Năstase. 

Mona Pivniceru a înaintat, în 20 august, o nouă demisie, de această dată din magistratură. Cererea de demisie din magistratură, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, trebuie să fie prezentată plenului CSM, a cărui hotărâre este transmisă ulterior preşedintelui ţării, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial, a precizat CSM.