Ponta a demis toţi prefecţii şi subprefecţii

Cabinetul Ponta a decis marţi, în prima şedinţă de Guvern, schimbarea din funcţie a tuturor prefecţilor, informează România TV. Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, consideră abuzivă decizia Guvernului. "Mi se pare halucinant", a spus Berca.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 14:20
Ponta a demis toţi prefecţii şi subprefecţii

Guvernul a decis în şedinţa de marţi schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor PDL şi UDMR.

Informaţia a fost confirmată la finalul şedinţei de către premierul Victor Ponta, care a arătat că actele normative se mai află încă „în fază de redactare”.

Victor Ponta declara, după nominalizarea sa pentru funcţia de premier, că secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi din funcţie.

Victor Ponta preciza că secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi pentru că aceştia reprezintă Guvernul şi lucrează cu acesta.

De asemenea, el a spus că şefii de instituţii deconcentrate vor rămâne în funcţii, cu cerinţa de a nu se mai implica, aşa cum ar fi făcut până în prezent, în campanii electorale.

„Funcţiile politice, şi anume secretarii de stat – miniştrii în primul rând şi secretarii de stat – aceia vor fi numiţi de către partidele care formează guvernarea. Asta este normal, este european, este conform tuturor standardelor democratice ca miniştrii şi secretarii de stat să reprezinte politic partidele care asigură guvernarea”, a spus Ponta.

Replica PDL

Mi se pare halucinant. Nu ştiu cum au putut să faca asta, vorbim de o epurare politică. Se încearcă politizarea prefecţilor. Nu se poate ca un înalt funcţionar public să fie peste noapte demis„, a declarat, la România TV, fostul ministru de Interne, Gabriel Berca.

ALTE DEMITERI

Premierul Victor Ponta a demis din funcţie mai mulţi secretari de stat din ministere şi din aparatul de lucru al fostului vicepremier Marko Bela, numindu-l în acelaşi timp pe secretarul general al Senatului, Ion Moraru, în postul de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Astfel, prin decizii semnate în cursul zilei de marţi, premierul Ponta a dispus eliberarea lui Claudiu Stafie din funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, a lui Cristian Irimie din postul de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi a lui Dumitru Cornoiu ca secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

O altă decizie semnată de premier vizează eliberarea lui Mirel Dobrică din postul de subsecretar de stat la Ministerul Justiţiei.

Au mai fost demişi cinci secretari de stat şi consilieri din aparatul de lucru al fostului vicepremier Marko Bela.

Actualul secretar general al Guvernului, Deszi Attila, a fost trecut în postul de inspector guvernamental, iar Andrei Rizoiu, fost consilier la cabinetul vicepremierului Dan Nica în 2009, a fost numit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.