Ponta: Viitoarele indexări ale salariilor bugetarilor nu ar trebui să fie la fel pentru toţi

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că eventualele indexări viitoare ale salariilor în sectorul public nu ar trebui să se facă cu acelaşi procent pentru toate categoriile de salariaţi ai statului. Ponta a spus că aceasta este una din soluţiile de reducere a inechităţilor din sistemul bugetar în ce priveşte salarizarea.

13 mai 2013, 20:38
Ponta: Viitoarele indexări ale salariilor bugetarilor nu ar trebui să fie la fel pentru toţi

„Dacă reuşim, mai ales lucrurile astea de început, bune, să se confirme, eu nu sunt de părere că ar trebui să mai mărim salarii la bugetari egale la toată lumea. Sunt bugetari cărora nu mai trebuie să le indexăm nimic. Vă spun unde ar trebui să fie: în continuare cred că salarizarea în educaţie şi sănătate este mult prea mică în raport cu toate celelalte instituţii. Cu cât indexăm la fel, de fapt mărim decalajul, că unuia care are 70 de milioane îi mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, îi mai dau… „, a declarat Victor Ponta.

Acesta crede că această soluţie va putea fi agreată şi de către liberali. „De ce nu ar fi de acord ?”, a mai spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a mai spus că disputa din USL legată de supraimpozitarea salariilor foarte mari din sectorul bugetar nu este încă tranşată căutându-se şi alte soluţii pentru a reduce discrepanţele de venituri dintre salariaţii statului. Ponta a apreciat că liberalii vor să aplice prea strict principiul că cei de dreapta nu pun taxe, premierul apreciind că taxa unică este „puţin fetişizată”.

onta a apreciat că diferenţele de opinie dintre PSD şi PNL referitoare la impozitarea mai mare a veniturilor foarte mari au apărut ca urmare a unei abordări foarte ideologizante din partea aliaţilor liberali. „Ei au preluat foarte ideologic că liberalii sau cei de dreapta nu pun taxe. Dar şi Merkel e de dreapta; în Germania nu sunt taxe. Cota unică e o problemă puţin fetişizată. Am întrebat o dată: dacă făceam cota unică de 50% era bună?”, a declarat primul-ministru.

El s-a pronunţat în favoarea tezei potrivit căreia o impozitare în trepte reprezintă o soluţie de reducere a inechităţilor din sistemul bugetar în chestiunea salarizării. „Singura soluţie civilizată din Europa – că doar noi, Rusia şi Bulgaria avem taxă unică, este un sistem de taxare în trepte”, a spus Victor Ponta.

Şeful Guvernului a declarat că în ianuarie convenise cu ministrul de Finanţe şi în interiorul USL ca veniturile mari să fie impozitate suplimentar, însă ulterior liberalii s-au răzgândit. „Acum o lună, colegii din PNL au zis că nu dă bine şi au redeschis discuţia”, a relatat Ponta.

„Subiectul nu este închis şi nu o să-l închidem, dar pot fi şi alte soluţii”, spus premierul adăugând că o altă soluţie decât supraimpozitarea ar putea fi o nouă legislaţie privind salarizarea în sectorul bugetar.

El a mai spus că viitoarele indexări ale salariilor bugetarilor nu ar trebui să se acorde tuturor categoriilor de salariaţi în sistemul public.