Ponta: TIMBRUL DE MEDIU se va plăti o singură dată, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că timbrul de mediu se va plăti o singură dată, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon ale maşinii, calificând "aberant" coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.

RomaniaTV.net
16 ian. 2013, 12:45
Ponta: TIMBRUL DE MEDIU se va plăti o singură dată, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon
Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că ministrul Rovana Plumb urmează să prezinte în cadrul reuniunii formula gândită pentru timbrul de mediu.
 
„Sper ca din prezentare, şi mai ales din prezentarea publică, să înţeleagă toată lumea că taxa se plăteşte o singură dată şi se plăteşte pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon, că acele cazuri erau aberante, în care avea omul o maşină de 10-15 ani, care valorează 500 de euro, (pentru care – n.r.) nu mai poate să plătească 5.000 de euro taxă, că era un caz absolut aberant şi prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la maşinile acelea vechi care nu mai valorează mare lucru şi sunt deja în România. Oamenii pot să le înstrăineze, mai ales că ideea este să-şi cumpere altă maşină mai nouă şi mai puţin poluantă, fără să-i punem să plătească taxe de cinci ori decât valorează într-adevăr maşina”, a spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta anmunţa, la data de 4 ianuarie, taxa de primă înmatriculare auto ar urma să fie înlocuită cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice,

„Sigur, o maşină cu motor de 5000 de centimetri cubi consumă mai mult decât una cu motor de 1500, ştiu acest lucru din experienţe extraguvernamentale. Şi în al doilea rând, maşini noi nepoluante, taxă mai mică, maşini vechi poluante, taxă mai mare, timbru, iertaţi-mă, trebuie să ma obişnuiesc cu noua denumire şi care şi sună şi este mai corectă”, explica Victor Ponta.