Ponta: Singurele majorări de taxe vor fi la accizele pentru produse de lux şi la CASS la chirii

Premierul Ponta a declarat, marţi, la România TV că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.

RomaniaTV.net
13 aug. 2013, 19:50
Ponta: Singurele majorări de taxe vor fi la accizele pentru produse de lux şi la CASS la chirii

„Nu există în noul acord nicio referire la creşteri de taxe şi impozite cu două excepţii, pe care mi le asum şi le susţin. Prima: dacă scădem TVA la pâine, creştem accizele la produse de lux. A fost o măsură a USL, susţinută şi de liberali, şi de PC şi e un preţ corect. Grija noii Direcţii Antifraudă va fi să caute să lovim în zona în care eventual se va crea evaziune. Aici se termină „apocalipsa” taxelor. Cei de la PDL sunt nebuni dacă spun că vor fi 21 de noi taxe. Ca să nu zic mincinoşi, că i-aş jigni. Comisia Europeană şi FMI au spus un lucru: aţi redus contribuţiile de asigurări la sănătate la pensiile sub 740 de lei. În schimb, pentru toate veniturile, în toată Europa, se plătesc contribuţii de sănătate. Dacă aveţi salariu 5.000 de lei plătiţi 5,5% asigurări de sănătate. Pentru chirii nu plăteşte nimeni. Am spus că de la 1 ianuarie 2014 cei care au salariu şi chirii plătesc acel 5,5% la sănătate pentru chirie”, a precizat premierul Victor Ponta.

Premierul a mai declarat că atât PSD, cât şi PNL au susţinut majorarea accizelor la produsele de lux, iar cei care au solicitat introducerea plăţii CASS la veniturile din chirii au fost reprezentanţii Comisiei Europene.

„Singurul lucru care se aplică de la 1 ianuarie, nu de acum, şi care se aplică în toată Uniunea Europeană: Cei care au şi venituri din chirii plătesc acel 5,5%, CASSU, şi pentru venituri din chirii. Nu există nimic despre drepturile de autor în scrisoarea de intenţie. Sunt minciuni dacă s-a spus aşa ceva. Cele două creşteri sunt accizele la produse de lux şi alcool şi cass-ul la pensionari pentru cass-ul la chirii. Taxa pentru soţia casnică… astea sunt prostii. Nu există aşa ceva în scrisoarea de intenţie. Anul viitor obiectivul nostru este scăderea CAS-ului, în primă instanţă pentru angajator”, a mai spus Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat că plata CASS va fi plafonată la nivelul a cinci salarii medii, asemenea sistemului de impozitare a pensiilor. Prim-ministrul a adăugat că noul acord nu prevede introducerea plăţii CASS la drepturi de autor pentru persoanele care deţin un contract de muncă.

Victor Ponta a mai arătat că va prezenta Parlamentului conţinutul scrisorii de intenţie cu FMI şi CE şi s-a arătat convins că, în pofida criticilor exprimate, preşedintele Băsescu va semna acest document.