Ponta: Numirea unui procuror general ar debloca toate problemele. Morar nu mai este legal în funcţie

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că el poate să atace într-un fel sau altul faptul că Daniel Morar nu mai este legal în funcţie şi că probabil va câştiga, însă, din cauza legilor existente, singura soluţie este ca CSM să dea aviz şi şeful statului să numească un procuror general, ceea ce, consideră primul ministru, ar debloca toate problemele existente.

RomaniaTV.net
03 apr. 2013, 16:16
Ponta: Numirea unui procuror general ar debloca toate problemele. Morar nu mai este legal în funcţie

Întrebat dacă ia în calcul să facă un demers în instanţă prin care să atace avizul dat de CSM lui Daniel Morar de prelungire a mandatului la Parchetul General, Ponta a precizat că se va gândi la acest lucru, dar a subliniat că nimeni nu poate să numească pe cineva interimar la această instituţie.

„O să mă gândesc. Am primit punctul de vedere al specialiştilor azi noapte târziu, azi l-am studiat, l-am discutat şi cu alţi specialişti, evident că o să încercăm în continuare să…. Problema e următoarea: eu pot să atac într-un fel sau altul faptul că domnul Morar nu mai este legal în funcţie şi probabil o să şi câştig, dar nu poate nimeni să numească pe cineva interimar. Conform legii doar procurorul general poate, ori nu avem procuror general”, a spus Ponta.

El a subliniat că, din cauza prevederilor legislative existente, singura soluţie este ca CSM să dea aviz şi şeful statului să numească un procuror general.

„Deci singura soluţie este ca CSM să dea un aviz şi preşedintele să numească un procuror general că atunci practic deblocăm toate celelalte probleme”, a spus Ponta.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, i-a răspuns premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, la adresa pe care acesta a transmis-o miercuri CSM privind propunerile de numire în funcţiile de procuror general, prim-adjunct şi adjunct al procurorului general ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procuror şef şi adjunctul procurorului şef ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

În documentul citat, preşedintele CSM îi comunică premierului Victor Ponta calendarul şi termenele pentru avizarea propunerilor de numire a procurorilor şefi, precum şi documentele care trebuie să însoţească aceste candidaturi.

CITEŞTE ŞI: Ponta: Celor de la CSM nu le trebuie chiar două luni să-i cunoască pe cei care le-au fost colegi