Ponta: Nu cred că dl. Anastase a obţinut salariul de la Conpet pe baza aptitudinilor, ci politic

Premierul Victor Ponta susţine că, după ce a văzut cât câştigă tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, nu i se pare anormală impunerea taxei de solidaritate şi a arătat că venitul acestuia este obţinut mai degrabă "pe interes politic", relatează Mediafax. România TV a prezentat în exclusivitate documente potrivit cărora Corneliu Anastase a câştigat în luna martie 2012 un salariu de 35.000 de lei, în calitate de consilier al directorului Conpet.

RomaniaTV.net
31 mai 2012, 11:58
Ponta: Nu cred că dl. Anastase a obţinut salariul de la Conpet pe baza aptitudinilor, ci politic

Victor Ponta a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că a fost criticat pentru intenţia de a introduce taxa de solidaritate pentru cei cu venituri de peste 4.500 de lei pe lună, dar că o astfel de taxă este justificată.

Când îl văd pe domnul Anastase cum câştigă 320 de milioane de la o companie de stat, Conpet, vi se pare anormal să luăm mai mulţi bani? Dimpotrivă. Dacă le obţii din zona privată e în regulă, dar dacă le obţii de la stat, daţi-mi voie să cred că nu le obţii pe baza aptitudinilor extraordinare şi a calităţilor de tată al preşedintelui Camerei Deputaţilor, ci le obţii pe un interes politic. Iar acolo trebuie să iau măsuri chiar dacă vor fi supăraţi cei care au aceste venituri”, a spus Ponta.

Premierul a afirmat că a cerut Ministerul Finanţelor o evidenţă cu numărul persoanelor care obţin astfel de venituri.
„Vreau să fac o analiză calitativă, pentru că un profesor universitar care ajunge să câştige 4.500 de lei cred că merită acei bani şi nu trebuie supraimpozitat. Când vorbim de tot felul de şefi şi consilieri de pe la Conpet, Trangaz, Romgaz, Rovinari, Turceni sau alte instituţii ale statului acolo trebuie reglementată problema veniturilor”, a declarat Victor Ponta.

El a mai spus că exista dorinţa de a reduce unele taxe şi impozite, dar că nicio decizie referitoare la politica fiscal-bugetară nu va fi luată înainte de a fi făcută o analiză, inclusiv asupra taxei de solidaritate, şi după discuţii cu partenerii internaţionali.  „Avem un acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi este esenţial să păstrăm acest acord. Suntem într-o Europă atât de tulburată în aceste zile încât e esenţial să avem stabilitate”, a adăugat Victor Ponta.

România TV a prezentat miercuri în exclusivitate documente potrivit cărora tatăl Robertei Anastase, Corneliu Anastase, a câştigat în luna martie 2012 un salariu de 35.000 de lei, în calitate de consilier al directorului Conpet.

În ianuarie 2009, tatăl preşedintei Camerei Deputaţilor a câştigat 7.150 de lei. În ianuarie 2010, avea un salariu de 12.240 de lei, iar în septembrie – 22.131 de lei. În decembrie 2011, salariul lui Anastase a ajuns la 35.068 lei, pentru ca în primele două luni ale anului 2012 să scadă la 15.067. În martie 2012, Corneliu Anastase a câştigat 35.155 lei.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar.