Ponta, după discuţia cu Antonescu: Ştiu mulţi procurori care pot ocupa funcţia de şef al DNA

Premierul Victor Ponta susţine că Laura Codruţa Kovesi nu ar fi singura variantă pentru şefia DNA. După discuţia purtată, luni, cu Crin Antonescu, premierul a declarat că foarte mulţi procurori pot ocupa respectiva funcţie. Pe de altă parte, Ponta a precizat că în ciuda nevoii de a se consulta cu co-preşedintele USL, decizia în privinţa nominalizării procurorului pentru conducerea DNA îi aparţine.

RomaniaTV.net
01 apr. 2013, 14:27
Ponta, după discuţia cu Antonescu: Ştiu mulţi procurori care pot ocupa funcţia de şef al DNA

„Ne-am spus părerile şi nu se întâmplă nimic până nu discut mâine cu cei de la CSM şi după aceea cu preşedintele. Trebuie să discutăm dacă putem să avem un acord. Iau foarte în serios scrisoarea de la Asociaţia Magistraţilor. Este un caz foarte clar de urgenţă. O nouă procedură presupune cam şase săptămâni. Dacă putem avea o soluţie înainte de 6-7 săptămâni, cu atât mai bine. (…) Eu ţin cont de ceea ce am vorbit cu domnul Antonescu, dar, în final, decizia îmi aparţine mie ca ministru interimar”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă există şi alte variante pentru conducerea DNA, în afara Laurei Codruţa Kovesi, premierul a răspuns că pot fi luate în calcul şi alte nume.

„Întotdeauna există alte nume. Nu mă duc cu niciun nume mâine la CSM. Mă duc pentru că aşa scrie în lege: că e nevoie de avizul CSM. Sunt în această funcţie în care trebuie să iau decizii: unele mai populare, altele mai impopulare„, a spus Ponta.

Întrebat care sunt argumentele pentru care nu exclude nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, Ponta a răspuns: „Normal nu exclud nici un procuror să fie propus cu excepţia domnului Morar. În rest, nimeni din cei 2.500 de procurori nu este exclus”.

Ca să fac propuneri care oricum sunt respinse mi se pare un gen de joacă politică care, eventual, poate să facă deliciul dvs., dar care nu face altceva decât să adâncească criza în momentul în care propui nişte oameni despre care ştii că vor fi respinşi. Îmi respect mult prea mult foştii colegi, procurori, ca să le fac o asemenea propunere: Haideţi să vă propun ca să vă pice Băsescu. Nu cred că cineva serios doreşte să fie supus unei asemenea proceduriCunosc foarte mulţi procurori care pot ocupa această funcţie. Trebuie să existe un acord. Nu înseamnă că vom avea şi un rezultat, e foarte posibil să nu existe nişte persoane asupra cărora există un acord”, a arătat Ponta.

CITEŞTE ŞI ATACUL lui Ponta: PNL a luat oameni mai apropiaţi de Băsescu. Eu n-o pun pe Kovesi vice la PSD

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni după-amiază, că nu a observat nici o declaraţie dură din partea premierului Victor Ponta la adresa sa sau a PNL şi a precizat că ruperea USL „nu este o ipoteză fezabilă” şi „rămâne o himeră şi o speranţă pentru unii”.

„Nu am vorbit despre iminenta rupere a USL sau despre faptul că eu aş dori să analizez această ipoteză. Am spus pur şi simplu că asemenea ipoteză nu mi se pare fezabilă, nu mi se pare interesantă, nu mi se pare că ne permitem aşa ceva. Nu discutăm astăzi acest subiect. Acum discutăm despre Constituţie (…) Discuţia cu ruperea USL rămâne o himeră sau o speranţă pentru unii… dar trebuie să mai aştepte”, a declarat Antonescu, care a ieşit, dintr-o întâlnire cu premierul Victor Ponta, pentru a face precizări legate de subiectul discuţiilor.