Ponta, despre scandalul produselor congelate din carne de cal: România a fost acuzată pe nedrept

Premierul Victor Ponta, care a participat joi la Nürnberg la cel mai mare târg de produse bio din lume, a comentat pe tema scandalului produselor congelate din carne de cal, spunând că "pericolul a fost uriaş" dar că s-a acţionat "rapid şi hotărât" şi că "România a fost acuzată pe nedrept".

14 feb. 2013, 13:03
Ponta, despre scandalul produselor congelate din carne de cal: România a fost acuzată pe nedrept

„Împreună cu Autoritatea Sanitar Veterinară şi Ministerul Agriculturii am îndepărtat pericolul. Vă daţi seama, dacă ar fi rămas România vinovatul de serviciu pentru tot acest scandal uriaş şi această criză uriaşă, cred că ar fi fost mai rău decât seceta”, a declarat prim ministrul Victor Ponta după întâlnirea de la Nuremberg.

Victor Ponta a mai precizat că trebuie descoperiţi vinovaţii pentru acest scandal, care a pus în alertă Europa.

„Am luat lucrurile foarte în serios de la început. E un subiect care interesează pe oricine din Europa. Ceea ce mănâncă, cumpără din supermarketuri, fiecare se gândeşte – vreau să ştiu ce cumpăr (…) Avem tot interesul să fie descoperiţi fraudatorii, să fie pedepsiţi, slavă domnului că nu sunt în România dar oriunde sunt trebuie prinşi şi sancţionaţi. Trebuie să avem reguli europene chiar mai dure iar apoi începem ofensiva. Am oprit atacul acum mergem în ofesivă. Am fost acuzaţi pe nedrept”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai subliniat că deşi ce a fost mai greu a trecut, trebuie să fim în continuare vigilenţi.

„Criza a fost foarte gravă. Pericolul pentru noi a fost uriaş. Bine că am reacţionat rapid şi hotărât. Criza nu a trecut dar dublăm şi triplăm eforturile de a găsi vinovaţii. Vă asigur că dacă există vreo neregulă nu acoperim, mergem şi închidem abatorul, facem dosar penal. Partea grea a crizei a trecut dar nu de tot şi vigilenţa trebuie să rămână la fel de sporită (…) Sunt puţine lucruri în lume care pot atrage mai mult atenţia. Este un subiect foarte important şi nu acceptăm ideea să fim iarăşi vinovaţii de serviciu”, a mai declarat prim ministrul Victor Ponta.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie
.