Ponta: Băsescu mă lasă fără ministru de Externe. Preşedinţia: Nu am făcut nimic împotriva lui Marga

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, că va rămâne fără ministru de Externe din cauza preşedintelui Traian Băsescu, informează România TV. Motivul ar fi legat de audierea unor ambasadori, printre care şi Dana Constantinescu, o apropiată a preşedintelui. În replică, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că Preşedinţia "nu a făcut niciun demers împotriva" ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga.

RomaniaTV.net
05 iul. 2012, 09:29
Ponta: Băsescu mă lasă fără ministru de Externe. Preşedinţia: Nu am făcut nimic împotriva lui Marga

Premierul Victor Ponta a primit un telefon în cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri, a părăsit sala şi s-a întors după circa un minut, spunând că există riscul de a fi înlocuit şeful diplomaţiei româneşti, Andrei Marga.

„Am ieşit din sală, pentru că am fost sunat şi am aflat că Traian Băsescu tocmai mă lasă fără ministrul de Externe”, a declarat Ponta.

Ulterior, Ponta a precizat că Marga a fost ameninţat cu demiterea de către preşediţie datorită faptului că nu a trimis toate documentele legate de numirea unor ambasadori.

„Am avut o discuţie telefonică urgentă cu ministrul Marga, care m-a informat că pe problema unor ambasadori care au fost audiaţi şi au primit vot negativ în comisiile de politică externă, de la Cotroceni i s-a transmis că dacă nu trimite toate documentele – este vorba în special de ambasadorul de la Roma, dacă am înţeles bine, din scurta discuţie – va fi suspendat pentru că nu îşi îndeplineşte îndatoririle. Eu am considerat că nu avem nevoie de o nouă criză şi avem nevoie de ministrul de Externe, astfel că i-am cerut să procedeze la trimiterea documentelor către preşedinte, dar în momentul în care Parlamentul a dat aviz negativ şi preşedintele vrea să numească mâine ambasadori, se dorea o nouă criză””, a spus Ponta precizând că Administraţia Prezidenţială solicitase Ministerului Afacerilor Externe o serie de documente legate de numirea unor ambasadori, în special legate de noul reprezentant al României în Italia.

Ponta a afirmt că i-a cerut lui Marga să trimită toate documentele cerute pentru a evita o escaladare a tensiunilor politice. „Împreună cu ministrul de Externe, sper că am atenuat această situaţie (…) Noi ne facem datoria, iar cineva ne bagă beţe în roate”, a mai spus Ponta.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că Preşedinţia „nu a făcut niciun demers împotriva” ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga.

Un ministru poate fi suspendat din funcţie de către preşedinte dacă se începe urmărirea penală împotriva sa. România TV informează că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie există sesizări făcute împotriva lui Andrei Marga pentru că, împreună cu Victor Ponta, l-ar fi împiedicat pe Traian Băsescu să participe la Consiliul European de vară. Deocamdată, procurorii nu au început urmărirea penală împotriva lui Marga.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, întrebat despre faptul că premierul Victor Ponta a spus că a aflat că Traian Băsescu tocmai îl lasă fără ministrul de Externe, că nu ştie despre ce este vorba. „Nu ştiu, nici nu ştiu la ce vă referiţi”, a spus Marga.

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu premierul sau cu preşedintele Traian Băsescu privind o eventuală suspendare a sa din funcţie, precum şi despre reproşurile care i-ar fi aduse, Marga a spus ca nu a avut nicio discuţie pe această temă şi că nici nu întelege despre ce ar fi vorba.