Ponta: Aducerea lui Hayssam a fost AUTORIZATĂ de Guvern, eu nu pot spune poveşti cu Rambo

Aducerea în ţară a lui Hayssam a fost o operaţiune avizată de Guvern şi derulată conform legilor româneşti, preşedintele Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin, afirmă premierul Ponta, adăugând însă că el nu poate spune "poveşti cu Rambo care salvează oameni".

20 iul. 2013, 08:09
Ponta: Aducerea lui Hayssam a fost AUTORIZATĂ de Guvern, eu nu pot spune poveşti cu Rambo

Operaţiunea de aducere în ţară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată şi aprobată de Guvern. Toate operaţiunile la care au participat reprezentanţi ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că preşedintele a vrut să spună că nu a fost autorizaţie din partea unui stat străin„, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Întrebat de jurnalişti dacă într-adevăr nu a existat autorizaţie din partea acelui stat străin, Ponta a susţinut că nu cunoaşte acest lucru.

El a adăugat că nu i s-a părut că preşedintele îl contrazice pe tema Hayssam, ci doar că nu confirmă anumite lucruri, adăugând însă că el nu poate păcăli oamenii.

„Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi filme politice proaste care să vă insulte inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni din cine ştie ce loc”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai afirmat că singurele semnături de pe toate documentele sunt ale lui şi ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi că în continuare nu ştie cum a fost implicat şi preşedintele Băsescu sau care a fost rolul acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române şi nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

Anterior, premierul Ponta declarase că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, aducerea în ţară a lui Omar Hayssam fiind însă o operaţiune legală, cu punerea în aplicare a unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declaraţiei anterioare prin care arăta că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, precizând că între timp a fost informat de către presă şi a verificat, iar concluzia este că există un acord, aprobat în luna mai a anului trecut.

Victor Ponta a mai declarat, vineri, că Hayssam a fost adus cu un avion militar.

„Radu Stroe ştia de unde vine, că nu putea să vină decât dintr-un singur loc, însă mă bucur foarte mult că toată această operaţiune complexă, repet, despre care eu cel puţin ştiam de câteva luni, dar fiecare ministru la rândul său a fost informat la un anumit moment, s-a păstrat confidenţială. Ar fi fost extrem de periculos să avem scurgeri de informaţii şi meritul instituţiilor implicate şi a celor care au ştiut – că nu au comunicat decât după ce avionul militar a aterizat la Bucureşti”, a afirmat premierul.

De asemenea, Victor Ponta a spus că în ultimele luni a fost tot timpul informat de către instituţiile competente asupra posibilităţii ca Omar Hayssam să fie adus în ţară şi a aprobat sprijinul logistic pentru instituţiile implicate.

„Am avizat şi am aprobat sprijinul logistic pe care Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne l-au dat pentru ca această operaţiune legală să se desfăşoare. Am fost, evident, tot timpul informat şi când s-a plecat spre Siria şi când s-a întors”, a afirmat premierul.

Totodată, răspunzând criticilor consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, Victor Ponta a spus: „Eu n-am fãcut nicio declaraţie. Am răspuns… Chiar nu dau doi bani pe Lăzăroiu. Eu vorbesc despre instituţiile care au fost implicate în baza deciziilor luate de guvern şi i-am felicitat pe cei care merită felicitaţi. Dacă vreţi, îi reiau: SRI, SIE, Ministerul Apărării – că nu cred că l-a adus Lăzăroiu cu patul pe Hayssam, l-a adus Ministerul Apărării -, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne. Aceştia sunt cei care au muncit”.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răţiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.