Poluare cu petrol pe râul Cotmeana, Argeş. Pata de petrol se întinde pe 15 kilometri VIDEO

Râul Cotmeana din judeţul Argeş a fost poluat pe o lungime de patru kilometri după ce o conductă magistrală de ţiţei aparţinând OMV Petrom s-a spart, marţi, în zona localităţii Samara, informează Mediafax. Garda de Mediu a amendat OMV Petrom cu 100.000 de lei.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 08:46
Poluare cu petrol pe râul Cotmeana, Argeş. Pata de petrol se întinde pe 15 kilometri VIDEO

UPDATE 16.30 Unda de poluare cu petrol de pe râul Cotmeana  a trecut de ultimele baraje, astfel că pata de ţiţei se întinde pe aproape 15 kilometri.  Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, ultimele constatări la faţa locului arată că în urma coroziunii conductei magistrale de ţiţei s-a scurs o cantitate de aproximativ 700 – 750 de litri de petrol. În prezent, OMV Petrom acţionează cu personal operativ, două buldoexcavatoare, două vidanje, material de tip „spill sorb”, fiind montate patru baraje pe Valea Radioasa şi 14 baraje pe râul Cotmeana.  „Unda poluantă a trecut de ultimele baraje montate în zona şcolii Săpată, reprezentanţii ABA Argeş-Vedea dispunând OMV Petrom montarea de urgenţă a încă patru baraje din paie şi absorbante în localitatea din aval Lunca Corbului-zona primărie. Estimativ, lungimea râului Cotmeana afectată de poluarea produsă de către OMV Petrom este de 15 kilometri”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea. Reprezentanţii Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Olt monitorizează de la faţa locului acţiunile de depoluare efectuate de către OMV Petrom, continuându-se curăţarea albiei şi a malurilor râului Cotmeana. Conform sursei citate, nu există pericol de poluare a râului Argeş şi de afectare a alimentării cu apă a municipiului Bucureşti.

Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Argeş, Ioan Ene, a declarat că ţiţeiul s-a răspândit răpit în apele râului şi pe malurile acestuia, afectând flora şi fauna.

„Este vorba despre o poluare masivă. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate să ajungă până la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum să acţionăm pentru ca această poluare să aibă consecinţe cât mai mici pentru mediu, floră şi faună, să limităm proporţiile ei”, a spus Ioan Ene.

El a precizat că societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligată să readucă zona afectată la stadiul iniţial, pe cheltuiala proprie.

Râul Cotmeana se varsă în râul Argeş.

Ministerul Mediului a anunţat că pierderile de lichid au fost  de aproximativ 400 litri apă sărată şi 500 litri ţiţei.

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea şi ale Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Argeş s-au deplasat la faţa locului pentru a lua măsuri impuse de această situaţie.

Extinderea poluării a fost oprită în amonte de şcoala din Săpata, în aval de acest punct nemaiexistând irizaţii pe cursul de râu. O echipă de 30 de angajaţi ai OMV Petrom au intervenit pentru a opri pomparea ţiţeiului, au izolat zona afectată şi au executat 10 baraje de retenţie a ţiţeiului şi 10 filtre absorbante. În prezent se lucrează cu 5 utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV.

În urma verificărilor efectuate, comisarii Gărzii de Mediu Argeş au dispus decopertarea malurilor afectate, acţiune la care lucrează în prezent o echipă de pompieri cu doua buldozere, precum şi aducerea terenului la starea iniţială în termen de maximum 3 zile. Totodată, compania OMV Petrom a fost amendată cu 100.000 lei de catre Garda de Mediu.

Având în vedere această situaţie, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat că a solicitat Gărzii Naţionale de Mediu să elaboreze un plan de control pentru a verifica nu numai câmpurile petroliere ci şi starea conductelor la companiile de profil pentru a preveni astfel de accidente în viitor.