Poliţistele sunt nemulţumite de controalele interne generate de scandalul de la Balş

Poliţistele sunt nemulţumite din cauza anchetei interne din poliţie. Lideri sindicali au catalogat acţiunea drept una pompieristică şi spun că verificarea se putea face prin metode mai elegante şi mai eficiente. Sâmbătă, angajatele Poliţiei Iaşi au fost chemate la sediul instituţiei, pentru a fi audiate, cu scopul stabilirii dacă au fost hărţuite sexual sau discriminate la locul de muncă.

13 ian. 2013, 09:51
Poliţistele sunt nemulţumite de controalele interne generate de scandalul de la Balş

Controalele au început în toate inspectoratele de poliţie din ţară, imediat după ce au fost anunţate de ministrul de interne Radu Stroe.

Primele inspectorate controlate au fost cele din Moldova. Toate femeile angajate în Poliţia Iaşi au fost chemate, sâmbătă, la sediul instituţiei, pentru a fi audiate de membrii comisiei trimise de Poliţia Română, pentru a se stabili dacă au fost hărţuite sexual sau discriminate la locul de muncă.

Toate angajatele au fost chemate într-o sală, pentru a li se prezenta amănunte despre acţiune, după care, primele care au discutat cu membrii comisiei au fost poliţistele din afara municipiului Iaşi.

Fiecare angajată pe rând a fost luată la întrebări despre modul în care li se desfăşoară actvitatea alături de colegii lor bărbaţi.

Liderii sindicali spun că ar fi existat metode mai elegante de control, menţionând Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă de unde s-ar fi putut aduna toate informaţiile necesare.

 „Este o chestie neserioasă. Există DGIPI, se puteau solicita informaţii prin această structură, dacă existau suspiciuni. Dacă cei din minister vor într-adevăr să treacă la curăţenia de primăvară, în curând va avea loc bilanţul pe inspectorate. Sper să aibă curaj să invite şi liderii sindicali din teritoriu la discuţii, pentru că se comit abuzuri crase în teritoriu. Unii şefi au transformat Poliţia în SRL-uri”, a spus liderul sindicatului poliţiştilor ieşeni, Vasile Ciuhureanu.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme. Din echipele de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar şi ofiţeri din structurile de control.

Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.