Descinderi la Ministerul Transporturilor şi CFR: 200 de angajaţi anchetaţi pentru fapte de corupţie

Aproximativ 200 de angajaţi ai CFR Călători, printre care controlori şi şefi de tren bănuiţi de luare şi dare de mită, au fost ridicaţi şi duşi la audieri la Braşov. Angajaţii sunt cercetaţi pentru că făceau parte dintr-o reţea care aduna şpaga primită în trenuri de la călători. Alături de controlori, au fost ridicaţi patru directori şi 16 inspectori din CFR. Şeful de la CFR Călători nu exclude ca multi dintre cei anchetaţi acum să fie suspendaţi din funcţie. Totodată recunoaşte că blatul pe trenurile din România este o practică des întâlnită.

RomaniaTV.net
25 oct. 2012, 06:00
Descinderi la Ministerul Transporturilor şi CFR: 200 de angajaţi anchetaţi pentru fapte de corupţie

Descinderile de joi de la Ministerul Transporturilor şi regionalele CFR Călători sunt rezultatul unei anchete care durează din noiembrie 2011. Sunt vizaţi chiar şi directori din CFR, existând indicii că aceştia primeau mită drept cotă parte din şpaga luată de „naşi” de la călătorii fără bilet.

UPDATE 13.20 Potrivit România TV, nouă angajaţi de la Regionala Braşov au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru luare şi dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi divulgare de infromaţii nepublice, şi vor fi duşi în instanţă cu propunere de arestare preventivă. 

Potrivit directorului CFR Călători, Ştefan Roşeanu, aproximativ 30% dintre călători circulă fără bilet, iar pierderile sunt de 100-150 milioane de lei anual. Ştefan Roşeanu a spus că ancheta Parchetului vizează suspiciuni în cazul călătoriilor fără bilet, fiind desfăşurată la nivel naţional în cazul structurilor CFR Călători.

„Mersul cu trenul fără bilet este un fenomen antic şi de demult. O ştim şi de pe vremea lui Ceauşescu, şi din schiţele lui Caragiale”, a mai spus Roşeanu.

Întrebat ce sancţiuni vor fi luate în cazul în care angajaţii ar fi găsiţi vinovaţi, Roşeanu a spus că vor fi aplicate prevederile Contractului colectiv de muncă, legislaţia muncii şi dispoziţiile interne ale CFR Călători.

Directorul CFR Călători a mai spus că procurorii îşi desfăşoară ancheta în acest caz de câteva luni şi conducerea companiei i-a sprijinit astfel încât să poată desfăşura activitatea în mod corect. Roşeanu a adăugat că anchetatorii nu au făcut, joi, percheziţii în acest caz, ci au invitat persoanele vizate „la discuţii”.

Angajaţi ai CFR Călători au fost ridicaţi şi de la sediile regionalelor Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj şi Iaşi. Persoanele ridicate sunt duse la Braşov, acţiunea fiind organizată de către procurorii braşoveni şi de către Poliţia Transporturi. Angajaţii ridicaţi de poliţişti din sediul Ministerului Transporturilor sunt duşi la Braşov cu autocarul.

Un număr de 81 de mandate de aducere au fost emise pe numele unor angajaţi de la regionalele CFR Călători suspectaţi de fapte de corupţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu, pentru MEDIAFAX.

În paralel cu ancheta judiciară, CFR va desfăşura propria anchetă ce ar putea duce la sancţiuni severe. „Vom aplica şi noi dispoziţiile interne. Se va ajunge până la suspendare, normal sau desfacerea contractelor de muncă”, a declarat Roşeanu.

Conform unor informaţii prezentate de România TV, şefii Corpului de Control din minister ştiau de practica endemică a luării de mită în trenuri, însă nu au fost luate măsuri disciplinare.

„Umblăm la procedurile interne de lucru şi vrem ca metodele de verificare să fie cât mai bune. Important este ca, pe viitor, să nu mai existe muşamalizări la vârf”, a spus Roşeanu.

Dintrei cei ridicaţi de poliţişti, 70 de persoane sunt angajte la regionala CFR Braşov. „Este un dosar foarte complex, cu foarte multe infracţiuni legate de fapte de corupţie”, a declarat Alina Popescu, purtător de cuvânt al Parchetului Braşov, citată de Mediafax.