Poliglot de geniu: Povestea băiatului care a învăţat 23 de limbi străine, inclusiv dialecte rarisime

Un adolescent american de 17 ani a învăţat nu mai puţin de 23 de limbi străine, inclusiv limbi rare şi dificile ca Swahili, Pashto şi chiar dialectul african Wolof. Ritmul de însuşire a unei limbi străine de către genialul adolescent este uluitor, el reuşind să o înveţe în numai câteva săptămâni.

10 apr. 2013, 16:49
Poliglot de geniu: Povestea băiatului care a învăţat 23 de limbi străine, inclusiv dialecte rarisime

Tomothy Doner le-a dovedit nu numai americanilor, ci lumii întregi, că este un poliglot desăvârşit. Nativ american, Timothy trăieşte la New York şi stăpâneşte nu mai puţin de 23 de limbi străine pe care le-a învăţat singur, ca un autodidact.

Din paleta lingvistică a băiatului fac parte, în afară de principalele limbi europene – Franceza, Engleza, Germana şi Spaniola – o serie de alte limbi, precum şi limbi rare şi dialecte dintre cele mai ciudate şi aproape necunoscute, inclusiv Swahili, Pashto sau dialectul african Wolof (în Gambia), precum şi o altă limbă africană -isiXhosa- care se vorbeşte în Africa de Sud, dar de care aproape niciun străin nu a auzit şi care a fost ridicată la rangul de limbă oficială în această ţară. Timothy ştie până şi limba Ojibwe, a amerindienilor, dezvăluie presa britanică.

De-a dreptul şocant este şi faptul că băiatul reuşeşte să îşi însuşească o limbă străină în numai câteva săptămâni. Adolescentul a început să atragă atenţie internaţională asupra lui după ce a postat pe YouTube înregistrări cu el vorbind în limbile străine pe care le-a învăţat până acum.

Timothy le-a povestit fanilor lui că învaţă cu ajutorul manualelor de limbi străine pe care şi le procură singur, precum şi cu ajutorul diferitelor aplicaţii de pe iPhone-ul său. Araba şi-a perfecţionat-o cu ajutorul unui partener irakian care este de asemenea pasionat de limbi străine, iar când a învăţat Germana, a vizionat multe filme despre cel de-al doilea război mondial.

Băiatul a apărut, în 2012, în The New York Times care a scris depre pasiunea lui şi l-a inclus în grupul „hiperpoligloţilor”.

Timothy este acum elev la prestigioasa şcoală de pregătire pentru studii universitare, Dalton, din Manhattan. El nu a spus ce carieră va urma, dar a spus că va continua să înveţetot mai multe limbi străine. Acum, vrea să să înveţe Sudaneza sau Malay.