PLĂCUŢE speciale pentru „ŞMECHERI”. Unde se fac şi cum se obţin. Ce spune Poliţia Rutieră

Fenomenul plăcuţelor de înmatriculare neconforme cu legea care au fonturi diferite, spaţii mult mai mari între litere sau fel de fel de artificii, în posesia cărora românul de rând nu poate intra pe căi ortodoxe, este în plină dezvoltare. Direcţia responsabilă cu eliberarea plăcuţelor de înmatriculare neagă vreo legătură cu aceste numere neconforme cu standardul acceptat, în timp ce Poliţia Rutieră afirmă viguros că nu există altă instituţie care eliberează plăcuţele, prin urmare Direcţia de Înmatriculare a Vehiculelor este singura responsabilă.

18 apr. 2013, 05:42

Probabil că ne întrebăm de multe ori cum de alţii au numerele de înmatriculare diferite de ale noastre, în condiţiile în care la ghişeul de înmatriculări nu ne întreabă nimeni cum am vrea să arate plăcuţa noastră. Asta pentru că, teoretic, există un standard al plăcuţelor de înmatriculare şi, tot teoretic, tot românul ar trebui să aibă numerele maşinii după acest standard.

Dacă mergi la ghişeul de înmatriculări şi soliciţi şi tu aceste numere „de şmecher”, funcţionarii dau din umeri şi încearcă să te convingă că aceste numere nu există, ei nu eliberează aşa ceva.

Atunci ne întrebăm: există oare o altă instituţie în România care eliberează plăcuţe de înmatriculare? Nu!

Aceste numere „speciale” sunt eliberate doar şoferilor care „se descurcă”, mai pe româneşte, care au cunoştinţe în Poliţie, informaţie confirmată chiar de angajaţi ai Poliţiei, pentru că, nu-i aşa, cine nu cunoaşte măcar un poliţist sau un funcţionar al Poliţiei Române.

Ce ţi se spune la ghişeu şi ce găseşti în curtea de la Înmatriculări Vehicule

Aşadar, am mers şi noi la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti pentru a solicita o plăcuţă de înmatriculare personalizată.

Ce ne-a spus funcţionara:

„RTV.NET: Bună ziua. Cum fac şi eu să obţin o plăcuţă cu numere distanţate?

Funcţionar: La noi sunt stas. Nu există aşa ceva.

ROMÂNIATV.NET: Păi au prieteni de-ai mei, am văzut peste tot.

Funcţionar: Noi eliberăm plăcuţe stas.

ROMÂNIATV.NET: Am văzut numai aici în curte vreo cinci maşini cu numere distanţate. Sunt legale?

Funcţionar: Normal nu sunt legale. Dacă te prind îţi iau talonul.”

Comicul situaţiei este dat tocmai de faptul că, în timp ce funcţionarii de la Direcţia de Înmatriculare a autoturismelor te avertizează că aceste numere nu sunt conforme cu legea şi rişti să rămâi fără talonul autoturismului, parcarea instituţiei este plină de astfel de maşini cu „numere ilegale” şi judecând după locurile de parcare, cel mai probabil autoturismele aparţin chiar angajaţilor Direcţiei.

În curtea Direcţiei, printre bişniţarii care te iau cu asalt de la intrare pentru a-ţi face o asigurare sau diverse acte, părerile sunt împărţite. În timp ce unii te asigură că trebuie să ai „pile şi cunoştinţe aici” pentru a obţine numere diferite, alţii te trimit la „băieţi” care se ocupă cu aşa ceva sau cei mai loiali instituţiei spun că de aici se obţin „numai numere roşii sau negre normale”.

Poliţia Rutieră: V-au dat un pont ca să vă bage în ceaţă

În timp ce reprezentanţii Direcţiei de Înmatriculare a Vehiculelor neagă vehement că ei ar elibera astfel de plăcuţe neconforme cu legea, Poliţia Rutieră afirmă clar că există o singură instituţie abilitată să emită plăcuţele de înmatriculare.

Întrebaţi-i pe cei de la Permise de conducere şi Înmatriculare pentru că ei le eliberează, nu Poliţia Rutieră. Dacă dumneavoastră faceţi o ciorbă şi ciorba nu e bună, e de vină cel care o mănâncă? Este vorba despre faptul că plăcuţele acestea nu se fac undeva la colţ de stradă. Ele trebuie să aibă anumite dimensiuni, un anumit gen de tablă. Ei v-au dat o pistă falsă pentru că şi-au imaginat că nu ştiţi toată tehnologia. Aceste plăcuţe nu se fac la ateliere de vulcanizare sau de reparat. Problema este la ei în curte. Poliţia Rutieră aplică amenzi acolo unde numerele sunt neconforme cu standardul. Nu există „Hai să mă duc undeva să-mi fac şi eu un număr de înmatriculare”. Aceste plăcuţe sunt eliberate de o singură instituţie care se numeşte Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Altfel toată lumea ar face numere false. Ei v-au dat un pont ca să vă bage în ceaţă, să scape de dumneavoastră„, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Lucian Diniţă, directorul Direcţiei Rutiere Bucureşti.

Bâlbâială la Direcţia de Înmatriculări

Contactaţi de redacţia ROMÂNIATV.NET, reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule au evitat să răspundă concret prin ce mijloace sunt emise aceste plăcuţe neconforme cu legea de care beneficiază doar o parte din populaţie. 

„Unele diferenţe între caracterele ce compun numărul de înmatriculare se pot datora tehnologiilor de confecţionare diferite utilizate în timp. Astfel, până în anul 2008, era folosit un dispozitiv tehnic care evidenţia prin vopsire caracterele poansonate. În aceste condiţii era posibilă apariţia unor diferenţe cauzate de calitatea materialelor. Începând cu anul 2008, se utilizează o tehnologie nouă, bazată pe imprimarea la cald cu ajutorul unei folii speciale, care asigură uniformitatea caracterelor poansonate. De asemenea, menţionăm că standardul tehnic prevede anumite toleranţe atât cu privire la unele dintre caracterele utilizate, cât şi la spaţiile dintre acestea„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET directorul DRPCIV, Alina Dragomir.

Întrebarea neelucidată este „Cine beneficiază de aceste toleranţe de la standardul tehnic?”. Răspunsul îl găsiţi în fotografiile ataşate articolului, realizate majoritatea în parcarea DRPCIV.