Peste un milion de români, afectaţi de noile măsuri de austeritate impuse în Spania VIDEO

Criza loveşte crunt românii din Spania. De vineri, noile măsuri de austeritate anunţate de guvernul de la Madrid vor intra în vigoare. Printre ele: scăderea indemnizaţiei de şomaj. Din cei un milion de români care trăiesc în Spania, aproape jumătate primesc acum ajutor de la stat.

RomaniaTV.net
13 iul. 2012, 11:27
Peste un milion de români, afectaţi de noile măsuri de austeritate impuse în Spania VIDEO

Spania s-a obligat să economisească 65 de miliarde de euro, iar pentru asta, guvernul a adoptat un nou pachet de măsuri de austeritate. În aceste condiţii, situaţia devine tot mai dificilă şi pentru românii care trăiesc în peninsula iberică.

„Trebuie să vă spun că este foarte dificil! A fost o vreme când se câştiga foarte bine, chiar şi o persoană care avea necalificată câştiga 1.500 de euro. Acum se găseşte foarte greu de lucru. Luna trecută am lucrat doar o săptămână şi gândiţi-vă că aici trebuie să plătim chirie, să ne ocupăm de copii. Lucrurile sunt îngrijorătoare”, a declarat Marius Iepure, un român din Spania.

O mare parte din românii plecaţi la muncă în Spania au început să-şi piardă locurile de muncă, după ce piaţa imobiliară s-a prăbuşit.

„Spania a fost o ţară cu un nivel de dezvoltare destul de mare, însă majoritatea bărbaţilor lucrau în construcţii şi majoritatea femeilor în case. Construcţiile nu mai funcţionează deloc în Spania. Sunt oraşe fantome, oraşe care au îngheţat într-o stare de 10 – 5 % în construcţii”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Române din Europa.

În Spania trăiesc în jur de milion de români, iar aproape jumătate -45% – au rămas fără un loc de muncă. Majoritatea au lucrat în construcţii. În acelaşi timp, românii care au documentul de şedere sau de rezidenţă expirat şi vor să-l înlocuiască, pot face acest lucru numai dacă au un loc de muncă şi demonstrează că se pot întreţine singuri.