Peste 87.000 de persoane cu infecţii respiratorii, dintre care 16.667 cu pneumonie

Peste 87.000 de persoane s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute, în ultima săptămână. Numărul acestora este cu 2,3% mai mic faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 17:01
Peste 87.000 de persoane cu infecţii respiratorii, dintre care 16.667 cu pneumonie

În săptămâna 12-18 decembrie, 87.529 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii, dintre care 16.667 cu pneumonie, 29 cu gripă clinică, iar 70. 833 cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripă înregistrate la nivel naţional a fost mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (29 faţă de 55).

Conform raportului transmis de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în această săptămână au mai fost confirmate cu laboratorul două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal tip A, subtip H3, astfel încât, până în prezent, pe teritoriul României s-au confirmat 4 cazuri de gripă sezonieră.

Ministerul Sănătăţii derulează şi anul acesta Campania de vaccinare gratuită antigripală, în cadrul căreia au fost vaccinate antigripal 329. 657 persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Respectarea unui regim de viaţă sănătos, alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.