Peste 17 milioane de americani au votat deja pentru alegerile prezidenţiale

Peste 17 milioane de americani au votat deja anticipat pentru alegerile prezidenţiale, potrivit unui calcul realizat marţi de către cercetători de la Universitatea George Mason din apropiere de Washington, relatează AFP.

RomaniaTV.net
31 oct. 2012, 07:49
Peste 17 milioane de americani au votat deja pentru alegerile prezidenţiale

Toate statele dispun de sistemul de vot anticipat sub o formă mai mult sau mai puţin dezvoltată, care le permite alegătorilor să-şi trimită buletinele de vot sau să le introducă personal în urne înainte de data de 6 noiembrie, în unele cazuri cu obligaţia de a-şi justifica absenţa.

În 2008, aproximativ 30 la sută din alegători au profitat de această posibilitate, încurajaţi de campanii la care participau contingente de voluntari pentru a stimula alegătorii, mai ales democraţii care excelează în acest domeniu în zonele urbane.

În acest an, nivelul ar putea atinge 35 la sută, potrivit profesorului Michael McDonald, reponsabil de proiectul „Elections” de la Universitatea George Mason.

Cifrele participării anticipate sunt analizate atent în statele-cheie ale scrutinului de către taberele lui Obama şi Romney.

Aproximativ 2,2 milioane de alegători din Florida din cei 11,9 au votat deja astfel, 1,7 milioane în North Carolina (est), 965.000 în Colorado (vest) şi 500.000 în Iowa (centru). În Colorado, de exemplu, numărul de voturi înregistrate deja echivalează cu 40 la sută din totalul voturilor din 2008.

În Ohio, 1,2 milioane de persoane au votat deja, a anunţat marţi secretarul de Stat, Jon Husted. Aproximativ 5,2 milioane de persoane au votat în 2008.

Aceste buletine de vot vor fi verificate abia la încheierea votării, în seara zilei de 6 noiembrie, dar cum alegătorii sunt înscrişi pe listele electorale în unele state ca „democrat”, „republican” sau „independent”, există pe alocuri posibilitatea de a intui care dintre cei doi candidaţi are deja avantaj.

În Iowa, de exemplu, 44 la sută din alegătorii care au votat până în prezent erau democraţi, 32 la sută republicani şi 24 la sută independenţi.

În North Carolina, jumătate erau democraţi, dar republicanii s-au felicitat pentru că au redus decalajul comparativ cu 2008.