Personalul diplomatic sirian, expulzat din nouă ţări. România nu se află printre acestea

Ambasadorii Siriei din mai multe ţări europene şi din Canada şi Australia vor fi expulzaţi, ca măsură de retorsiune faţă de masacrul de la Hula, în care au fost ucise 108 persoane, dintre care 49 de copii. Personalul diplomatic sirian va fi expulzat din SUA, Spania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania, Olanda, Canada şi Australia.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 11:32
Personalul diplomatic sirian, expulzat din nouă ţări. România nu se află printre acestea

Cel mai recent anunţ de expulzare a personalului diplomatic sirian reprezentanţele Siriei în străinătate a fost făcut de Statele Unite. Marţi după-amiază, acestea au anunţat  că au decis marţi expulzarea însărcinatului cu afaceri sirian de la Washington, ca reacţie la masacrul comis la sfârşitul săptămânii trecute la Hula, a informat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, citată de AFP. Zuheir Jabbour, cel mai înalt reprezentant sirian la Washington, a fost informat că are la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi ţara, a mai  precizat Nuland.

Italia şi Spania au anunţat, de asemenea marţi expulzarea ambasadorilor sirieni în capitalele lor ca răspuns la violenţele produse în Siria, după o măsură similară adoptată de Franţa, Germania şi Marea Britanie, în cadrul unei acţiuni coordonate, relatează AFP.

Ministerul italian de Externe a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Siriei la Roma pentru a-l declara „persona non grata” şi pentru a-l expulza, ca reacţie la „violenţele comise împotriva populaţiei civile care ţin de responsabilitatea Guvernului sirian”. Această măsură, „coordondată cu alţi parteneri europeni” a fost „extinsă la mai mulţi funcţionari ai ambasadei”, a declarat ministerul într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul spaniol de Externe a anunţat expulzarea ambasadorului sirian ca răspuns la „represiunea” regimului lui Bashar al-Assad.

„Ideea (unei acţiuni coordonate) este pe masă”, declarase anterior un diplomat european pentru AFP, în timp ce ambasadorii celor 27 de state membre UE urmează să se reunească în cursul după-amiezii pentru a discuta despre situaţia din Siria, în urma masacrului de la Hula, soldat cu 108 morţi, dintre care 49 de copii.

Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt de acord în principiu şi este posibil ca Italia şi Spania să se alăture mişcării, afirmase un alt diplomat sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat marţi că ambasadoarea Siriei la Paris, Lamia Shakkour, va fi expulzată marţi sau miercuri ca răspuns la masacrul din Hula.

Marea Britanie a anunţat, la rândul său, expulzarea însărcinatului cu afaceri sirian la Londra, şi, potrivit agenţiei germane DPA, Berlinul îl va expulza, de asemenea, pe ambasadorul Siriei în Germania.

Autorităţile din Canada şi Australia au anunţat şi ele că vor expulza urgent diplomaţii sirieni, potrivit Reuters.