Pentru siguranţa copilului, jucăriile trebuie să aibă marcaj CE şi să fie aruncate dacă se strică

Jucăriile trebuie să aibă marcajul CE, care garantează respectarea cerinţelor de siguranţă ale Uniunii, să fie corect alese, în funcţie de vârsta copilului, păstrate cu instrucţiunile şi aruncate atunci când se strică, informează Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

RomaniaTV.net
17 dec. 2012, 16:15
Pentru siguranţa copilului, jucăriile trebuie să aibă marcaj CE şi să fie aruncate dacă se strică

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, citând ANEC (Vocea consumatorilor europeni în standardizare), dă 12 sfaturi „pentru un Crăciun sigur”.

Astfel, potrivit unui comunicat de luni al ANPC, cumpărătorilor le este recomandat să citească toate etichetele de pe jucării, să se asigure că acestea poartă marcajul CE (un angajament din partea producătorului că produsul respectă toate cerinţele relevante şi de siguranţă aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume) şi să respecte indicaţiile legate de vârstă şi siguranţă.

Jucăriile trebuie să fie potrivite pentru vârsta, abilităţile şi nivelul de calificare ale copilului, iar cele care nu sunt destinate unui grup specific de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţă. Cumpărătorii mai sunt sfătuiţi să ţină cont în special de menţiunile „0 -3 ani” şi „Nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni”.

De asemenea, cumpărătorilor li se recomandă să apeleze la comercianţii cu amănuntul cu reputaţie, care acceptă, de obicei, schimbarea produsului, dacă este cazul.

Jucăriile cu piese mici, pe care copiii sub trei ani le pot înghiţi, reprezintă un pericol de sufocare, ca şi cele de pluş, în cazul în care ochii, nasul şi alte părţi mici nu sunt bine securizate, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, copiii mici nu trebuie să se joace cu ambalajul de plastic, deoarece ar putea exista, şi în acest caz, un risc de sufocare.

În schimb, instrucţiunile şi alte informaţii care se regăsesc alături de jucărie ar trebui păstrate într-un loc sigur.

Cu anumite jucării, cum ar fi scutere, role şi biciclete, căştile de protecţie şi siguranţă ar trebui să fie purtate întotdeauna.

Totodată, jucăriile ar trebui examinate periodic, ruperea sau uzura prezentând riscul de accidentare a copilului sau de altă natură pentru sănătatea şi siguranţa lui. Jucăriile stricate trebuie aruncate imediat.

De asemenea, jucăriile trebuie ţinute în locuri special amenajate, pentru a evita accidentele, şi nu pe jos, în zonele aglomerate ale casei.

În cazul depistării unei probleme de siguranţă la o jucărie, acest lucru trebuie semnalat producătorului şi autorităţilor publice, se mai arată în comunicatul ANPC.