Pentru asta îţi trebuie un stomac de fier. Cu ce va fi înlocuită carnea în alimentaţie

Populaţia planetei continuă să crească, în timp ce numărul resurselor scade, aşa că cercetătorii caută în continuu soluţii pentru prevenirea foametei, mai ales acum că am scăpat de sfârşitul lumii prezis, spuneau unii, de mayaşi. Dacă unii s-au gândit la alimente modificate genetic, alţi cercetători vin cu o propunere, spun ei, sănătoasă şi hrănitoare. Asta dacă ai stomac pentru aşa ceva.

21 dec. 2012, 16:25
Pentru asta îţi trebuie un stomac de fier. Cu ce va fi înlocuită carnea în alimentaţie

Proteinele de origine animală sunt foarte importante pentru organism, iar o echipă de cercetători a găsit o soluţie la fel de hrănitoare şi mult mai prietenoasă cu mediul. Carnea de vită, porc şi pui ar putea fi înlocuită în alimentaţie cu specii de viermi comestibili. Aşadar, în viitor în meniul de prânz nu este exclus să apară Mealworm – viermele de făină – sau Superworm – larva gândacului Zophobas morio.

Cercetătorii au comparat anumite date precum exploatarea pământului, consumul de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din creşterea animalelor de fermă, pe de o parte, şi din cea a viermilor comestibili, pe de altă parte.

Concluzia a fost că, pentru aceeaşi suprafaţă de teren folosită, viermii de făină sunt o resursă mai mare de proteine decât carnea de vită, porc, pui sau decât laptele obţinut de la vaci.

Asta în condiţiile în care la ora actuală peste două treimi din suprafaţa totală de teren agricol din lume este folosită pentru creşterea vacilor, a porcilor sau a păsărilor, iar 15% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră rezultă din creşterea animalelor.

Ca atare, echipa de cercetători de la Universitatea Wageningen, din Olanda, a sugerat că includerea viermilor şi a anumitor insecte în alimentaţie ar putea fi o soluţie pentru asigurarea necesarului de proteine şi, totodată, pentru protejarea planetei.

Ca un exemplu, oamenii de ştiinţă au arătat că pentru a produce un kilogram de proteine de la viermi a fost nevoie de mai puţin de 10% din suprafaţa de teren necesară pentru aceeaşi cantitate de carne de vită. „Cum populaţia planetei este în continuă creştere, iar resursele sunt limitate, este nevoie de un sistem alimentar mai eficient. Iar din câte se pare, viermii de făină, şi probabil şi alte insecte comestibile, pot ajuta la implementarea unui astfel de sistem”, a punctat cercetătorul Dennis Oonincx.

În mai multe ţări din Asia larvele şi insectele sunt considerate adevărate delicatese, iar mulţi dintre turiştii care ajung pe acele meleaguri nu pleacă înainte de a încerca viermii prăjiţi, greierii sau gândacii preparaţi în pieţele alimentare. Iar dacă teoria cercetătorilor olandezi a fi cu adevărat pusă în aplicare, mulţi vor fi nevoiţi să îşi adapteze stomacul la unele dintre alimentele care la ora actuală se încadrează printre cele mai bizare şi dezgustătoare mâncăruri din lume.