PEDEAPSA MAXIMĂ. Anders Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare pentru masacrul de la Oslo

Anders Breivik a primit 21 de ani de închisoare pentru masacrul de la Oslo. El a fost judecat pentru că a provocat moartea a 77 de persoane pe 22 iulie 2011. Acesta a fost declarat sănătos psihic de Tribunalul din Oslo.

RomaniaTV.net
24 aug. 2012, 08:10
PEDEAPSA MAXIMĂ. Anders Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare pentru masacrul de la Oslo

Anders Breivik a primit pedeapsa maximă care se acordă în Norvegia în astfel de cazuri. Legea norvegiană specifică faptul că sentinţa se poate extinde dacă deţinutul este considerat în continuare periculos pentru societate.

Criminalul din Norvegia a fost declarat sănătos din punct de vedere mintal în unanimitate de către cei cinci judecători.

Breivik a ascultat verdictul cu zâmbetul pe buze. El a efectuat salutul nazist la intrarea în tribunal.

Înainte de aflarea verdictului, Breivik a declarat că internarea într-un spital de boli mintale ar fi pentru el ceva „mai rău decât moartea”.

Pe 22 iulie 2011, Anders Breivik a îngrozit o lume întreagă. El a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, provocând moartea a 69 de persoane, majoritatea adolescenţi. Înainte de acest atac, Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului din Oslo, omorând alte opt persoane.

Anders Breivik şi-a recunoscut faptele, dar spune că masacrul a fost necesar pentru a atrage atenţia asupra islamizării Europei.

Andres Breivik fusese iniţial declarat bolnav psihic şi, ca atare, fără răspundere din punct de vedere penal, de către o primă expertiză psihiatrică, aceasta fiind ulterior contrazisă de o contraexpertiză care l-a evaluat ca suficient de sănătos din punct de vedere psihic pentru a răspunde penal pentru actele sale.

El a afirmat că nu va face apel dacă va fi declarat responsabil din punct de vedere penal, aşa cum vrea, chiar dacă acest lucru i-ar aduce o pedeapsă grea cu închisoarea.

Anders Breivik voia să fie declarat responsabil din punct de vedere penal pentru masacrarea a 77 de persoane, anul trecut. Breivik spunea că astfel nu-şi va trăda crezul în doctrina sa de tip nazist privind „puritatea” naţiei norvegiene.