PDL va depune MOŢIUNE pe cazul Oltchim. „Cerem demisia miniştrilor Chiţoiu şi Vosganian”

Conducerea PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare democrat-liberale a unei moţiuni simple pe subiectul Oltchim şi solicită demisia miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian, a anunţat luni liderul partidului, Vasile Blaga.

18 feb. 2013, 13:00
PDL va depune MOŢIUNE pe cazul Oltchim. „Cerem demisia miniştrilor Chiţoiu şi Vosganian”

BPN al PDL a decis depunerea de către grupurile noastre parlamentare, luni, a unei moţiuni simple pe tema Oltchim. Cerem, de asemenea, demisiile miniştrilor responsabili, Chiţoiu şi Vosganian. De opt luni de zile guvernele USL îşi bat joc de acest combinat. Vă reamintesc că în primele luni ale Guvernului Ponta I, în plin de proces de privatizare, au modificat caietul de sarcini care iniţial prevedea privatizarea cu investitori strategici şi s-a ajuns la bălăcăreala pe care toţi am denumit-o şi aţi denumit-o ‘epopeea Oltchim’, cu solişti, actori principali Ponta şi Diaconescu. Între timp, lună de lună ne-au spus că vor reporni 60%-70%-80% din combinat. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Mai mult, doresc să-l privatizeze, dar înainte îl bagă în insolvenţă. Adică să-l dea pe nimic prietenilor lor, aşa cum vor să dea şi CFR Marfă”, a afirmat preşedintele PDL, potrivit Agerpres.

Blaga a precizat că tot luni grupul deputaţilor PDL va depune la Parlament proiectul de lege privind modificarea Statutului aleşilor.

„Am prezentat elementele esenţiale, în special cele legate de modificarea articolului 21, dumneavoastră i-aţi spus foarte bine ‘superimunitatea’. Adică cereri suplimentare către procuror şi ministrul Justiţiei pentru a vedea dacă sunt probe suficiente, credibile. Mai pe româneşte, transformarea instituţiei Parlamentului în instanţă de judecată. Cerem, totodată, stabilirea unor termene precise pentru întregul parcurs al cererii ministrului Justiţiei către Parlament, privind arestarea, reţinerea sau percheziţia unui parlamentar. Propunem câte două zile pentru fiecare fază procedurală. Şi, nu în ultimul rând, cerem ca odată dovedit incompatibil un parlamentar de către instanţă, ultima instanţă la care ai avut dreptul să te aperi, să decazi din calitatea de parlamentar”, a mai spus Vasile Blaga.

La rândul său, Dan Diaconescu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la grupul PPDD din Senat, că o moţiune simplă privind situaţia Oltchim va fi depusă la Parlament, probabil în cursul săptămânii viitoare, la care „vor colabora reprezentanţi ai PPDD cu ceilalţi reprezentanţi ai opoziţiei, ai PDL în mod special”.

„În cazul USL sunt deja voci care au spus că vor susţine proiectul noastru şi ne aşteptăm ca şi în cazul moţiunii simple să fie mai multe voturi decât cele de la PDL şi PPDD. Ne aşteptăm la o colaborare din partea UDMR şi la o colaborare a unor parlamentari liberali şi, desigur, a unor parlamentari PSD”, a mai spus Diaconescu.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întâlnit luni dimineaţă, la sediul ministerului, cu reprezentanţii salariaţilor de pe platforma Oltchim care s-au aflat săptămâna trecută în greva foamei la Râmnicu Vâlcea, aceştia solicitând plata salariilor restante pentru decembrie şi ianuarie şi o decizie în privinţa petrochimiei de la Piteşti.