Patru ani de Prima Casa. Ce poţi cumpăra acum cu banii de atunci

În cei patru ani care au trecut de la demararea programului Prima Casă, oferta pe segmentul apartamentelor care se încadrează în 60.000 de euro a crescut considerabil. Dacă în iunie 2009, erau vizate cu precădere apartamente vechi cu două camere, în cartiere muncitoreşti, după patru ani, oferta include apartamente cu 3 camere în zone de fiţe, precum şi un număr mare de case la curte.

09 mai 2013, 08:11
Patru ani de Prima Casa. Ce poţi cumpăra acum cu banii de atunci

Potrivit analizei făcute de portalul imobiliare.ro, 22% din oferta de locuinţe vechi este reprezentată de case la curte, al căror preţ se încadrează în limita bugetului impus de către stat.

Astfel, în Bucureşti, la momentul demarării programului guvernamental, un bucureştean putea accesa cu ajutorul Primei Case un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele medii ale Capitalei: Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni. Potrivit datelor Imobiliare.ro, în momentul lansării, 43% din oferta de apartamente vechi cu două camere din Bucureşti se încadra în pragul de 60.000 de euro. În prezent însă, ponderea deţinută de anunţurile compatibile cu Prima Casă pe acest segment este de peste 70% din total. „Cu banii pe care i-ar fi dat acum patru ani pe un apartament situat într-un bloc dintr-un cartier muncitoresc, în acest moment, cumpărătorii se pot îndrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romană sau Cişmigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumpărate chiar apartamente cu trei camere” informează imobiliare.ro. O altă schimbare survenită în ultimii patru ani constă în includerea apartamentelor noi în acest segment. Astfel, o treime (32,2%) din apartamentele noi scoase la vânzare în Capitală au un preţ mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

Ce înseamnă 60.000 de euro în afara Bucureştiului

O adaptare majoră a ofertei de apartamente la criteriile programului guvernamental poate fi observată şi în celelalte mari oraşe ale ţării. 62,5% din apartamentele vechi scoase la vânzare la nivel naţional sunt compatibile cu programul guvernamental. Mai mult, 42% din oferta totală de apartamente noi la nivel naţional se încadrează în prezent în suma de 60.000 de euro, poziţia de lider fiind împărţită de Iaşi şi Cluj (64% din totalul apartamentelor noi), la polul opus fiind Braşovul cu 30% din oferta de pe acest segment. „În Timişoara şi Constanţa 48%, respectiv 50% din apartamentele noi se încadrează în limita a 60.000 de euro” mai arată analiza imobiliare.ro.

Case eligibile pentru Prima Casă

În ceea ce priveşte oferta de case, lucrurile au avansat considerabil, astfel încât 22% din totalul anunţurilor reprezentând case vechi şi 9% din cele care au ca obiect vânzarea caselor noi au un preţ de strigare de cel mult 60.000 de euro.

„Cele mai multe astfel de proprietăţi se găsesc la Iaşi, unde 40% din oferta de case vechi, respectiv 20,5% din cea de case noi se încadrează în suma amintită” arată imobiliare.ro. Pe ultimele locuri fiind Cluj-Napoca şi Braşovul cu mai puţin din 5% din ofertă. În acelaşi timp, 18% din casele vechi scoase la vânzare în Constanţa şi 9% din cele de pe piaţa din Timişoara au un preţ mai mic sau egal cu 60.000 de euro.