Patru aleşi locali, găsiţi incompatibili de ANI

Trei primari de comune din Sibiu, Teleorman şi Argeş şi un consilier local de la Tuzla, Constanţa, au fost găsiţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), informează un comunicat al instituţiei.

RomaniaTV.net
23 iul. 2013, 10:35
Patru aleşi locali, găsiţi incompatibili de ANI

ANI a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a patru aleşi locali: Mihail Lienerth (primar al comunei Vurpăr, judeţul Sibiu), Nicolae Stan (primar al comunei Mavrodin, judeţul Teleorman), Doru Radu (primar al comunei Suseni, judeţul Argeş) şi Pîrvu Pîrvu (consilier local al comunei Tuzla, judeţul Constanţa).

Mihail Lienerth se află în stare de incompatibilitate, întrucât exercită, simultan, funcţia de primar al comunei Vurpăr, precum şi calităţile de administrator al SC Partener SRL (în perioada 18 iunie 2008 – 4 februarie 2011) şi SC Sivurom SRL (18 iunie 2008 – prezent), comerciant persoană fizică autorizată (18 iunie 2008 – 22 septembrie 2010) şi pe cea de membru al Consiliului de Administraţie al Ocolului Silvic Dealul Sibiului (25 februarie 2011 – prezent). Astfel, Mihail Lienerth nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) şi g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale şi calitatea de comerciant persoană fizică.

Nicolae Stan se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 iunie 2012, întrucât exercită, simultan, funcţia de primar al comunei Mavrodin şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată în cadrul Stan Nicolae PFA. Astfel, Nicolae Stan nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică.

Doru Radu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 septembrie 2010, întrucât exercită, simultan, funcţia de primar al comunei Suseni şi calitatea de reprezentant al comunei Suseni în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC Edil Expert Publiserv Suseni SRL. Astfel, Doru Radu a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

Pîrvu Pîrvu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 mai – 28 decembrie 2009, întrucât a exercitat, simultan, calitatea de consilier local al comunei Tuzla şi funcţia de muncitor necalificat în cadrul Compartimentului Pază – P.S.I. al Primăriei Comunei Tuzla, fiind angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului. Astfel, Pîrvu Pîrvu nu a respectat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcţia de consilier local este incompatibilă cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepţia lui Mihail Lienerth, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

Totodată, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.