Patronatul din Construcţii cere demararea proiectului Roşia Montană

Patronatul Societăţilor din Construcţii cere Guvernului şi Parlamentului să autorizeze demararea exploatării miniere de la Roşia Montană astfel încât investiţia să contribuie la relansarea sectorului construcţiilor şi a economiei, în general.

10 sept. 2013, 09:42
Patronatul din Construcţii cere demararea proiectului Roşia Montană

„Sprijinirea și încurajarea investițiilor care generează locuri de muncă și creștere economică ar trebui să fie una dintre prioritățile statului român, iar proiectul Roșia Montană poate fi cea mai importantă investiție din țara noastră, prin anvergura și efectele sale în economie. Patronatul Societăților din Construcții așteaptă pornirea de urgență a proiectului minier de la Roșia Montană. Sectorul construcțiilor contribuie în mod semnificativ la bugetul de stat și, pentru a-și putea îndeplini în continuare acest rol, are nevoie să fie revitalizat prin implementarea proiectului minier și a altor mari proiecte, la fel ca alte ramuri industriale”, se arată într-un comunicat semnat de secretarul general al PSC, Tiberiu Andrioaiei.

Acesta susţine că amânarea unor decizii în ce priveşte investiţiile majore nu vor face decât să adâncească efectele crizei economice. „În semestrul I al anului 2013, proiectele noi de construcții au scăzut cu 17% față de aceeași perioadă a anului 2012, ceea ce adus la o scădere a investițiilor nete cu 2,3%. Iar infrastructura, clădirile comerciale, drumurile și locuințele au nevoie de investiții (…) Pentru a putea să-și revină, sectorul construcțiilor are nevoie de proiecte mari de investiții, care să angreneze proiecte de construcții pe măsură”, susţine Andrioaie.

El arată că deja proiectul de la Roşia Montană a ajutat sectorul contrucţiilor, iar începerea exploatării propriu-zise ar face-o şi mai mult. „Proiectul Roșia Montană, deși este încă în stadiul de avizare, a investit deja peste 35 milioane dolari în sectorul construcțiilor, care au implicat aproape 150 de companii de construcţii, peste 15 firme de arhitectură şi peste 2.300 de muncitori. Iar investiția în construcția minei este preconizată să depășească 1 miliard de dolari”, se mai spune în comunicatul citat.