Patriarhul Daniel şi Gigi Becali apar în dosarul lui Hrebenciuc

Patriarhul Bisericii Române apare în dosarul în care este cercetat Viorel Hrebenciuc. Omul de afaceri Gigi Becali apare şi el în dosarul în care Hrebenciuc este acuzat de spălare de bani. Procurorii DNA spun că afaceristul i-ar fi dat un teren de un hectar unui ministru. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este cercetat de DNA într-un dosar disjuns din cel privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană.

RomaniaTV.net
13 ian. 2012, 09:27
Patriarhul Daniel şi Gigi Becali apar în dosarul lui Hrebenciuc

Numele Patriarhului Daniel apare datorită unei interceptări telefonice cu o convorbire în care Viorel Hrebenciuc îi propune Patriarhului să facă un împrumut la o bancă din Portugalia, pentru terminarea Catedralei Mântuirii Neamului. După ce a terminat convorbirea cu acesta Hrebenciuc l-a sunat pe un om de afaceri căruia i-a spus că nu „a prea ieşit afacerea”.

Iată stenograma dintre Hrebenciuc şi Patriarhul Daniel:
Hrebenciuc- Bună seară, Viorel Hrebenciuc sunt.
Secretar- Cu respect domnule, sunt părintele secretar
Hrebenciuc-Aş fi vrut cu Prea Fericirea Sa dacă este
Secretar-e ocupat acum
Hrebenciuc- văa rog, e în legătură cu Catedrala Neamului. Am o veste bună
Domn- alo
Hrebenciuc- sărut mâna Prea fericirea dumneavoastră, Viorel Hrebenciuc vă deranjează
Domn- ah, să trăiţi dle Hrebenciuc, ce mai faceţi, bine?
Hrebenciuc- bine fac, Prea Fericite
Domn- văd că băcăuanii sunt în faţă
Hrebenciuc- Sărut mana, multumim din suflet.de ce vă deranjez. Eu ştiu că sunt probleme cu finanţarea Catedralei Neamului şi am găsit o posibilitate. E vorba de Banca „Sfântul spirit” din Portugalia. Preşedintele băncii ar veni săptămâna viitoare aici, pentru că ei pot să faca acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă aţi avea timp să mă primiţi în audienţă.
Domn- problema este aşa: că noi avem mai multe oferte şi, daca ne-ar face în scris, acum noi trebuie să păstrăm o anumită simetrie. Si bancile astea ale noastre, româneşti.
Hrebenciuc- da
Domn-vor să contribuie
Hrebenciuc: dar vorbesc de contribuţie în sensul de credit sau de..
Domn: linie de credit
Hrebenciuc: care ar fi suma totală de care avem nevoie?
Domn: Păi acum suma totală e… Pentru 3 ani, 100 mil de euro
Hrebenciuc: pt 3 ani?
Domn: nu e mult! 30 de milioane pe an
Domn: Şi ai noştri pe aici au zis că dacă au ceva garanţii guvernamentale punctuale. Pot să ajute. Dar linia de credit nu presupune garanţii. Când avem bani, nu cerem. Când nu avem bani, cerem. Şi atunci se plăteşte comision de folosire şi nefolosire. Asta e forma cea mai puţin dificilă
Hrebenciuc: eu ma gândeam la o chestiune care să o luăm
Domn: noi ne gândim că, dacă oamenii sunt sensibili, o să luam puţini bani de la bancă. Numai în momentul în care ar fi hiatus. De pildă, de aici sunt oamenii la primăria de sector. Dl Onţanu deja a alocat, a prins o anumită sumă şi noi ce putem face fără să mai dăm dobânzi şi comision de folosire să facem pe cont propriu.
Hrebenciuc: corect
Domn: anul acesta avem banii strânşi.Plătim 30 la suta din proiectare

După ce închide cu Patriarhul, Hrebenciuc sună la unul de la CCSB.

Hrebenciuc: Am vb acum cu patriarhul şi e putin mai complicată chestiunea. E în spital săracu. Şi mă văd luni, trec pe la el. Mi-a explicat că sunt multe banci. Că de fapt nu vrea să ia linia. Nu am înţeles eu exact cum vrea să facă.Înţelegi?
Domn: da
Hrebenciuc: zice să le facă o propunere, că noi avem propuneri. Dar mă lămuresc eu luni, faţă în faţă cu el
Domn: e cel mai bine aşa, ca să nu îi aduc nici pe aia degeaba. Ei au zis, domnule, facem un sindicat de banci, ăştia de la Spiritus Santus pot să deblocheze un milion foarte uşor
Hrebenciuc: 100 e maxim, a zis
Domn:da? Perfect atunci
Hrebenciuc: Iuliu Neagu se apucă de lucru. Deci văd ce a făcut până acum că el face din bucăţi şi nu cred că e bine

Domn: Nicio problemă. Dar să şti că mai am un pont şi mai mişto. Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie. Vinde… Unii distribuitori, noi ne umplem de bani
Hrebenciuc: Ai văzut!

În dosarul lui Hrebenciuc este vizat şi omul de afaceri Gigi Becali. Anchetatorii au interceptat o convorbire între Viorel Hrebenciuc şi Gigi  Becali, din mai 2010, despre un teren de un hectar pe care patronul Stelei l-ar fi dat unui ministru. Până acum nu se ştie despre ce ministru este vorba. Se fac cercetări pentru a vedea cum a fost acordat terenul.

Procurorii nu au început urmărirea penală a lui Gigi Becali, dar vor să vadă dacă a comis o infracţiune în tranzacţia cu terenul.

Gigi Becali a mai fost implicat în dosarul cu terenuri pentru armată.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este cercetat de DNA, într-un dosar disjuns din cel privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană. Hrebenciuc şi colegul său de partid, Robert Negoiţă, sunt acuzaţi de spălare de bani şi trafic de influenţă.