Parlamentul A RESPINS referendumul propus de Traian Băsescu VIDEO

Referendumul pentru parlament unicameral, propus de Traian Băsescu, a primit aviz negativ din partea Parlamentului.

18 iun. 2013, 09:19
Parlamentul A RESPINS referendumul propus de Traian Băsescu VIDEO

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Avizul Parlamentului este consultativ.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.

La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, pentru MEDIAFAX, că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului.

„Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil”, a spus Oltean.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în plen, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în privinţa solicitării lui Traian Băsescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a susţinut că Parlamentul nu are o hotărâre privind cererea preşedintelui.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că Parlamentul nu are o hotărâre „într-un fel sau altul” pe solicitarea preşedintelui la referendum.

„Noi suntem obligaţi să avem un text de lege la ce zice preşedintele. Hotărârea nu există. Suntem în afara legii”, a spus Rădulescu.

Valeriu Zgonea a precizat, însă, că procedura Parlamentului a fost îndeplinită şi obligaţia preşedintelui este să aştepte 20 de zile.

„Parlamentul are şi alte opţiuni, dacă vrea le pune în aplicare, dacă nu vrea, nu le pune. Nu este obligat. Parlamentul şi-a îndeplinit procedura”, a spus Zgonea.

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au criticat această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au susţinut-o.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este „unul pur de câştig de capital politic” şi a spus că ar trebui respins.

Proiectul de hotărâre propus plenului reunit prevedea că Parlamentul României avizează favorabil iniţierea de către preşdintele României a unui referendum naţional privind trecerea la Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari.

Avizul Parlamentului este consultativ.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, iniţierea referendumului anunţat de către preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că referendumul pentru unicameral şi maximum 300 de parlamentari se va organiza după adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament, cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru validare, dacă nu se respectă referendumul din 2009.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

În aceeaşi zi, şeful statului a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care informează asupra iniţierii referendumului.