Parchetul norvegian a cerut internarea în ospiciu a lui Anders Breivik

După zece săptămâni de audieri, procesul atentatorului de la Oslo, Anders Bering Breivik, se apropie de sfârşit. Şedinţele se vor încheia astăzi cu pledoaria finală a apărării. Parchetul norvegian a cerut internarea extremistului într-un ospiciu pe motiv că nu ar fi în deplinătatea facultăţilor mentale. Breivik susţine însă să e perfect normal şi vrea să meargă la puşcărie. Verdictul este aşteptat luna viitoare.

RomaniaTV.net
22 iun. 2012, 06:36
Parchetul norvegian a cerut internarea în ospiciu a lui Anders Breivik

Andres Breivik a sfidat din nou curtea şi a făcut salutul nazist înainte de a fi încătuşat. În plus, el a zâmbit ironic atunci când procurorii prezentau rechizitoriul. Magistraţii au cerut ca extremistul să fie declarat iresponsabil din punct de vedere penal şi să fie trimis într-un ospiciu.

„Dacă judecătorii vor ajunge la aceeaşi concluzie ca noi, el va fi trimis într-un centru psihiatric. Timpul va spune unde va ajunge acesta şi atunci vom şti ce doctor va fi responsabil pentru starea lui şi va decide ce tratament va primi”, a spus procurorul Inga Bejer Engh.

Solicitarea nu a fost pe placul celor care au supravieţuit atacurilor din Oslo.

„Cred că mulţi dintre ei nu sunt de acord. Am clienţi tineri care spun că l-au văzut pe Insula Utoya pe 22 iulie, care nu cred că este iresponsabil din punct de vedere penal şi care ştiu ce a făcut. Deci poate că va fi o problemă în cazul în care judecătorii vor decide că este iresponsabil din punct de vedere penal”, a declarat METTE YVONNE LARSEN, avocatul victimelor de pe Insula Utoya.

Dacă va fi declarat normal, Breivik va primi o pedeapsă de 21 de ani după gratii. Sentinţa poate fi prelungită în cazul în care se consideră că individul reprezintă în continuare un pericol social. Verdictul este aşteptat la sfârşitul lunii iulie sau în luna august.

Anders Bering Breivik a omorât 77 de persoane în două atentate teroriste comise vara trecută la Oslo. El şi-a recunoscut faptele, dar spune că masacrul a fost necesar pentru a atrage atenţia asupra islamizării Europei.