Papandreou: Respingerea planului UE ar însemna ieşirea Greciei din zona euro

Premierul grec Giorgios Papandreou a explicat că a renunţat la organizarea unui referendum privind aplicarea planului UE deoarece o eventuală respingere ar fi putut echivala cu ieşirea ţării din zona euro.

RomaniaTV.net
03 nov. 2011, 18:32
Papandreou: Respingerea planului UE ar însemna ieşirea Greciei din zona euro

Premierul grec Giorgios Papandreou a subliniat joi că miza pentru Grecia este de a „pune în aplicare” planul european anticriză din 27 octombrie.

„Respingerea (planului) în cadrul unui referendum, organizarea de alegeri sau absenţa majorităţii în favoarea planului înseamnă ieşirea din zona euro”, a avertizat Papandreou, în discursul susţinut în faţa grupului său parlamentar, joi după-amiază.

„Acest grup parlamentar şi acest Guvern au nevoie de stabilitate pentru a conduce ţara către ziua de mâine”, a adăugat el, confirmând că nu intenţionează să demisioneze pentru moment, în pofida frondei miniştrilor şi a deputaţilor.

Totodată, Papandreou a anunţat deschiderea negocierilor cu opoziţia de dreapta (partidul Noua Democraţie) în vederea constituirii unui Guvern de coaliţiei pentru a evita falimentul Greciei în plină criză politică şi ieşirea din zona euro.

„Vom începe negocierile cu opoziţia din Noua Democraţie”, a declarat el în faţa parlamentarilor din cadrul grupului său, după ce liderul dreptei a lasat un apel la formarea unui guvern de tranziţie, deschizând calea unui posibil acord politic, cerut de creditorii internaţionali ai ţării.