Panică la o bancă din Europa. Oamenii retrag masiv bani

Peste 10.000 de clienţi ai băncii Swedbank, cea mai mare din Letonia, au luat cu asalt bancomatele instituţiei pentru a retrage numerar, în urma zvonurilor privind riscul de faliment.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 16:38
Panică la o bancă din Europa. Oamenii retrag masiv bani

Din cele 298 de bancomate ale Swedbank, 126 rămăseseră fără bancnote luni dimineaţă, a anunţat şeful subsidiarei letone a băncii suedeze, Maris Mancinskis. Acesta a dezminţit că instituţia ar avea dificultăţi financiare sau operaţionale, aşa cum se vehiculează pe reţelele de socializare.

Zvonurile au provocat o cerere de bani lichizi de zece ori mai mare decât în mod normal, ducând duminică după-amiază la retrageri de 14 milioane de euro.

Poliţia a deschis o anchetă pentru a depista sursa zvonurilor legate de Swedbank, vehiculate pe reţelele de socializare şi prin SMS-uri, a declarat Janis Brazovskis, responsabil al agenţiei de reglementare în domeniul bancar.

Swedbank deţine 20% din piaţa financiară din Letonia, dominată de bănci scandinave după falimentul în 2008 al celei mai mari instituţii de profil locale, Parex Banka.