Oslo, Zurich şi Tokyo, cele mai scumpe oraşe din lume

Capitala norvegiană Oslo este cel mai scump oraş din lume, înaintea oraşelor Zurich şi Tokyo, însă locuitorii centrului financiar elveţian se bucură de cea mai mare putere de cumpărare, potrivit unui studiu anual întreprins de banca elveţiană UBS, dat publicităţii vineri şi preluat de Reuters şi AFP.

RomaniaTV.net
14 sept. 2012, 15:06
Oslo, Zurich şi Tokyo, cele mai scumpe oraşe din lume

Studiul a comparat 72 de oraşe, pe baza preţurilor unui coş de 122 bunuri şi servicii. Indicele costului vieţii a fost calculat prin împărţirea acestor preţuri la salariul mediu net orar ponderat în 15 sectoare. Spre exemplu, pentru a-şi cumpăra un iPhone, un salariat trebuie să muncească 22 de ore la Zurich şi de 20 de ori mai mult la Manila, reiese din studiul UBS, citat de Agerpres.

Tot Zurich este oraşul cu cel mai ridicat salariu brut, urmat de Geneva şi de Copenhaga. New York se află pe locul 6, Berlin pe poziţia a 19-a, iar Paris pe locul 21. Pe ultimele locuri sunt plasate oraşele asiatice New Delhi, Jakarta şi Manila.

Oraşele cu costul cel mai scăzut la vieţii sunt New Delhi şi Mumbai, din India.

Studiul a comparat şi orele de muncă în cele 75 de oraşe, concluzionând că cel mai puţin de lucrează la Paris, Lyon şi Copenhaga, iar cel mai mult în Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America de Sud, peste 2.000 de ore pe an.