Organismele modificate genetic, cultivate şi în zonele protejate

Greenpeace condamnă decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic în situri Natura2000. Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat o modificare legislativă care ar permite cultivarea organismelor modificate genetic în siturile Natura2000, care acoperă în prezent 22,68% din suprafața terestră a țării.

03 iul. 2013, 07:27
Organismele modificate genetic, cultivate şi în zonele protejate

„Este inadmisibil faptul că politicienii români au votat acest proiect de lege prin care să se poata cultiva organisme modificate genetic chiar și în ariile protejate stabilite prin directive europene, mai ales, având în vedere faptul că interesul fermierilor români pentru aceste soiuri scade de la an la an, în 2013 mai fiind doar două companii care cultivă OMG în România.

Deoarece unele plante și unele insecte pot suferi mutații genetice din pricina toxinelor produse de OMG, iar unele arii protejate au fost inființate tocmai pentru a proteja unele specii de plante sau de insecte, acest act al politicienilor romani este complet iresponsabil.

În loc sa urmăm exemplul țărilor membre care au interzis deja culturile OMG (cel mai recent Polonia), lăsăm loc și mai mult pentru ele. Oare de ce soi de șoc e nevoie ca să ne trezim?”, declară Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Un organism modificat genetic (OMG) este un organism viu ce a fost creat artificial prin manipularea genelor sale. Tehnicile ingineriei genetice constau în izolarea segmentelor ADN ( materialul genetic) de la o fiinţă vie (virusuri, bacterii, plante, animale şi inclusiv om) pentru a le introduce în materialul ereditar al alteia.

Până în momentul de faţă nu există cercetări suficiente care să arate că alimentele manipulate genetic sunt sigure pentru sănătatea omului, arată Greenpeace care spune că, din contră, cele mai recente studii arată semne de toxicitate în rinichi şi ficat la cobaii hrăniţi cu porumb MG. Mai mult, noua toxină produsă de porumbul MG este eliberată în sol şi prin intermediul rădăcinilor, unde persistă, se acumulează, şi are impact negativ asupra florei şi faunei din sol.

Greenpeace subliniează că animalele şi plantele manipulate genetic sunt fiinţe vii, şi deci capabile de înmulţire. Odată puse în libertate în mediul înconjurător, nu mai pot fi retrase.

Greenpeace promovează agricultura durabilă în scopul protejării naturii şi este împotriva cultivării plantelor şi creșterii animalelor manipulate genetic în medii necontrolate.