Organele unui bărbat de 60 de ani, salvare pentru trei vieţi omeneşti

O echipă formată din medici din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Oradea prelevează, joi, organele unui bărbat în vârstă de 60 de ani care a intrat în moarte cerebrală după ce a făcut o criză de epilepsie, trei vieţi urmând să fie astfel salvate.

RomaniaTV.net
19 iul. 2012, 14:24
Organele unui bărbat de 60 de ani, salvare pentru trei vieţi omeneşti

„Este vorba de un pacient de 60 de ani a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Bărbatul a ajuns la noi în cursul zilei de miercuri, după ce a făcut o criză de epilepsie şi a intrat în stop cardio-respirator. El a fost resuscitat, însă nu şi-a revenit şi am demarat protocolul de declarare a morţii cerebrale”, a declarat, joi, dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

Potrivit acesteia, operaţia de prelevare a început, joi la prânz, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, şi se estimează că va dura până la ora 17.00.

La intervenţia chirurgicală participă medici din Bucureşti, Cluj şi Oradea, care prelevează ficatul, rinichii şi corneea.

Potrivit dr. Pantiş, ficatul pacientului va fi transportat, joi după-amiază, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, rinichii vor fi duşi la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar corneea – la Spitalul Militar Central, urmând să fie transplantate unor pacienţi care se află pe lista de aşteptare.

„Practic, trei vieţi vor fi salvate, iar doi oameni vor vedea”, a spus Pantiş.

Aceasta este cea de-a şasea operaţie de prelevare de organe desfăşurată în acest an la Oradea, municipiul aflându-se în continuare pe primul loc în ceea ce priveşte donarea de organe.